Jiné místo

recenze

Jiné místo (2023) 4 z 5 / žlutávíla
Jiné místo

Monika s Oliverem chtějí uniknout ruchu velkoměsta, a tak zamíří na dovolenou do přírody. Po příjezdu se rozhodnou prozkoumat nejbližší okolí, a i když se schyluje k dešti a na krajinu padá hustá mlha, vydají se na výlet na kolech. Mělo jít o pohodovou vyjížďku. Co by se tak mohlo stát?

Od autorky jsem kdysi četla knihu s názvem "Odbočka v lesích", která mě i po počáteční nejistotě oslovila a zaujala. Bylo tedy jasné, že i po dalším počinu z pera Kateřiny Karolové sáhnu. Řekl někdo mlha? Jako správná fanynka Stephena Kinga jsem si řekla, že tohle mě zkrátka nesmí minout.

Je mi velmi sympatické, že se autorka nesnaží v člověku vyvolat strach za pomoci násilí a zbytečné brutality či nechutností. Strach je zde budován pozvolna, za brilantního vykreslení atmosféry prostředí a obav hlavní hrdinky. Mě samotnou během čtení mrazilo, a to čistě z důvodu zakomponování mlhy, tmavého lesa a skvěle zaznamenané paniky a hysterie Moniky, klíčové postavy, do které jsem se dokázala dobře vžít a její niterní souboj nejen s počasím jsem vnímala, jako by souvisel se mnou samotnou.

Autorka chytře zvolila jednoduchý jazyk a krátké kapitoly, které člověka nutí otáčet stránku za stránkou a napjatě sledovat, jak se příběh bude dál vyvíjet, protože když už si myslíte, že víte, o co tu jde, objeví se nové informace, které vás přimějí pochybovat o všech předchozích teoriích, které váš mozek vyplodil. No miluju to!

Velmi kladně hodnotím také vsuvky v podobě novinových článků ohledně policejního vyšetřování, bylo to příjemné zpestření, které ještě více podpořilo pocit reálnosti. Působilo to tak, že to, co čtete, se skutečně děje. A víte co? Vlastně ano. Věřím, že podobný příběh se klidně může stát.

Ve výsledku jsem opravdu mile překvapena a dávám si předsevzetí, že bych měla začít více číst české autory.

Za poskytnutí RC v rámci spolupráce děkuji Humbooku.

Komentáře (0)