Jiná kniha o turnaji na život a na smrt

recenze

My všichni neřádi (2023) 5 z 5 / Suzanne
My všichni neřádi

Vítejte v Ilvernathu, městě, kde se každých dvacet let koná mágický turnaj, v němž se utká na život a na smrt sedm dospívajících chlapců a dívek. Zvítězit může jen jeden tak, že zabije všech šest ostatních šampionů, a za to bude mít jeho rodina na dalších dvacet let v držení všechnu vysokou mágii, o níž se celý svět domníval, že už neexistuje.

Alespoň do chvíle, než vyšla publikace Tragická tradice, která celému světu prozradila, jak je to s kletbou v Ilvernathu, turnajem a existencí vysoké mágie. Nikdo netuší, kdo knihu napsal, ale všichni podezřívají někoho z turnajové rodiny Grievů. A nad Ilvernathem se objevil Krvavý měsíc, takže do mágického turnaje zbývá jen pár dní.

Alistair Lowe byl rodinou od malička připravovaný na roli šampiona. Vždyť právě rodina Loweova nejčastěji vítězila a drží všechny zásoby vysoké mágie. Vychovávali ho na děsivých příbězích s cílem udělat z něj nestvůru, ale Alistair se nestvůr bojí. Taky se bojí toho, co se s ním stane, jestli turnaj vyhraje protože ti z rodiny Loweů, kteří vyhráli, zešíleli a vzali si život.

Isobel Macaslanová je miláčkem médií, ale ti ji na každém kroku pronásledují, nejlepší kamarádka ji zradila a všichni přátelé odkopli. A Isobel se přitom šampionkou stát nechtěla. Gavin Grieve moc dobře ví, že jeho rodinu nepodpoří žádný čarotvůrce a kletbotvůrce, ale nehodlá jít do turnaje jako jehně na porážku, i když musí ohrozit sám sebe.

Briony Thorburnová má jediný sen vyhrát turnaj a stát se hrdinkou, která pomocí vysoké mágie všechny spasí. Jenže po vydání Tragické tradice se o turnaj začala zajímat vláda, takže se místo ní stala šampionkou její mladší sestra Innes. A Briony se rozhodne turnaj zničit.

Amanda Foodyová a C. L. Herman napsaly úžasně čtivý, atmosférický příběh, který není typickou knihou o turnaji na život a na smrt. Autorky některé věci obrátily vzhůru nohama, nesoustředí se na akci, ale na postavy. Šampioni nejsou neřádi, ale skupinka puberťáků s tajemstvími, strachy, traumaty a pochybami, kteří jsou ale pro přežití schopni udělat, co je potřeba - ať už se jedná o pochybná spojenectví, proměnění vlastního těla v mágickou schránu, vytvoření smrtící kletby nebo zabití ostatních šesti šampionů. Nikdo ve skutečnosti není takový, jak na první pohled vypadá. Ti, co měli být nejnebezpečnější, se ukazují jako nejcitlivější, ti, co měli být bezmocní, se zocelují a stávají se nebezpečnými protivníky. Spojenectví se uzavírají a zase ruší, odhalují se nitra šampionů, na povrch vyplývají tajemství a nechybí překvapivé zvraty, nejedna zrada, nějaké to úmrtí a trocha romantiky. Ale jedná se skutečně o zárodek něžného citu, nebo jen o další manipulaci s cílem získat výhodu nad protivníkem?

Neřádům z donucení a jejich komplikovaným vztahům a povahám jsem naprosto propadla. Jediným mínusem zůstává, že Amanda Foodyová a C. L. Herman vypráví příběh pouze z pohledu čtyř šampionů a zbývající tři - Finley Blair, Carbry Darrow a Elionor Payneová - působí tak trochu do počtu a na odpis. I tak jsem nemohla přestat číst, myslet na osudy všech šampionů a na to, jak tenhle krvavý příběh bude pokračovat. Druhý a závěrečný díl All of our Demise má v českém překladu vyjít v druhé polovině roku 2023, což je skvělá zpráva. Já bych ale po tom konci nejradši měla překlad druhého dílu v rukách hned. Teď. Okamžitě :)

4,5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář