Jihoafrický krimithriller

recenze

Žena v modrém plášti (2019) / Jarin.zvon
Žena v modrém plášti

„Žena v modrém plášti“ je název krimithrilleru od Deona Meyera v kvalitním překladu paní Silvie Mitlenerové. Překlad může knize uškodit, v tomto případě je česká jazyková mutace bravurní, za což patří paní Mitlenerové velké poděkování.
Jak jsme u spisovatele Meyera zvyklí, kniha je bohatá na popis prostředí i popis děje. Popisy jsou opravdu obšírné. Přísudky a přívlastky autor nešetří, a to je pro čtenáře jedině dobře.
Vraždy žen se zdají být v detektivkách „ohraným tématem“, ovšem zde je jedna zvláštnost, a sice že se jedná o zavražděnou nahou ženu, která byla vymáchána v bělidle a vyvěšená na zdi u malebné silnice nad Kapským Městem. Musím uznat, že představa těla vymáchaného v bělidle je hrůzostrašná, ale zeměpisná oblast, do níž je příběh zasazen, je jednou z nejkrásnějších a nejzajímavějších na světě.
Kdo je ta žena? Co přesně způsobilo její smrt? Jaký byl důvod jejího zabití? Benny Griessel a jeho kolega Vaughn Cupido se tohoto případu vraždy ujímají. Jako čtenáři jsme svědky jejich soukromí i pracovního života. Detektiv Benny se v soukromé sféře ocitá v docela šťastné fázi svého života, neboť je „zaláskovaný až po uši“ a chce požádat svoji milou Alexu o ruku a oženit se s ní. I když je to detektiv, naráží na nedostatek peněz na koupi zásnubního prstenu. Paradoxem je, že se jeho banka zdráhá mu peníze půjčit, i když je jejím dlouholetým klientem. Benny ale chce Alexe za každou cenu koupit prsten, který by mohla pyšně prezentovat na veřejnosti.
Jelikož oběť vraždy je, jak se následně zjistí, Američanka žijící v Británii, dostává se i na mezinárodní intriky.
Oceňuji, že hrdinové jsou představeni včetně svých negativních vlastností a nejsou vykresleni jako dokonalé bytosti. Například závislost na alkoholu, přičemž s tímto problémem se potýkal jak Benny tak jeho láska Alexa.
Žena v modrém plášti je na Deona docela krátká kniha (délka příběhu je snad jediné, co bych mohl vytknout), přesto má vše, co má krimithriller čtenáři nabídnout. Závěr byl pro mě osobně uspokojivý a už se moc těším na další „deonovku“.
Děkuji nakladatelství MOBA za příležitost přečíst si a recenzovat tuto knihu, která pro mě byla kombinací detektivního příběhu s příměsí historie – návrat až do 17. století, a to vše navíc okořeněno uměním – odkaz na Rembrandta.

Komentáře (0)

Přidat komentář