Jenom nestvůra

recenze

Jenom nestvůra (2022) 5 z 5 / Andrea.Mayer
Jenom nestvůra

Všichni známe báje a pověsti, příběhy ve kterých dobro vyhraje nad zlem a hrdina porazí monstrum. Jak ale skončí příběh vyprávěný nestvůrou?

Stejně jako každý rok, tráví Joan prázdniny u matčiny rodiny v Londýně. Najde skvělou práci, potká kluka snů a zdá se, že má před sebou báječné bezstarostné léto. Tedy jen do té doby, než se stane něco podivného a Joanin život se obrátí naruby. Zjistí, že v Londýně žije několik nestvůřích rodin s různými magickými schopnostmi, jejichž členové umí lidem vzít život nebo jeho část pouhým dotekem a díky tomu cestovat v čase. A jak Joan postupně odhaluje rodinné tajemství, ukáže se, že ani Nick není tím, kým se zdál být.

Jenom nestvůra je prvním dílem trilogie z pera australské autorky Vanessy Len. Zjištění, že se jedná o její debut mě příjemně překvapilo. Celá kniha je překrásně napsaná, téměř okamžitě vás pohltí a než se nadějete, lovíte kapesníčky k epilogu. Děj je vyprávěný z pohledu Joan, která dosud neměla ponětí o tom, že mezi lidmi žijí nestvůry, takže čtenář odhaluje všechny podrobnosti a tajemství spolu s ní.

Příběh je plný morálně šedých postav a je zde spousta situací ve kterých i čtenář váhá, co je vlastně správné a co špatné. Bavilo mě sledovat vývoj Joan, která se snaží držet svého morálního kompasu, ale v jednu chvíli se musí rozhodnout, jestli chce použít své schopnosti k záchraně rodiny nebo to vzdát. Pak tu máme Nicka, hrdinu stvořeného nestvůrami, jehož činy a záměry jsou velmi spekulativní. Třetí hlavní postavou je Aaron Oliver, takový Draco Malfoy této knihy, nóbl kluk z kruté rodiny, pod jehož chladným zevnějškem se skrývá dobré srdce.

Další skvělou věcí na tého knize bylo originálně pojmuté cestování časem. V tomto díle se podíváme do 90. let, ale čekám, že v pokračování navštívíme i jiná období a lokality.

Osobně bych ocenila více romantiky, ale jinak byl děj skvěle vyvážený a všechno do sebe krásně zapadalo. Pokud se vám líbil například Temný duet od V.E. Schwab, tento HumbookTip je pro vás jako dělaný.

5⭐️/5⭐️

Za poskytnutí recenzního výtisku v rámci spolupráce moc děkuji Humbook teamu a Humbook bloggerům :)️️

Komentáře (0)

Přidat komentář