Její dny jsou sečteny, ona se však nevzdává

recenze

Poslední dny Rabbit Hayesové (2018) 5 z 5 / eva3695
Poslední dny Rabbit Hayesové

Rabbit Hayesová je velmi silná žena. Před čtyřmi roky jí zjistili rakovinu prsu, o které přišla, ale rakovinu porazila. Nyní je bez obou prs, má rakovinu jater a po úraze nohy zjistili, že ji má i v kostech. Už jí zbývá několik dnů života. Z nemocnice ji převezli do hospicu, kde se u ní střídá rodina a přátelé. A ze začátku si Rabbit myslí, že ještě hospic opustí, ale bude jí hůř. Občas má dobré a jindy špatné dny. Všichni vědí, že umírá a každý se s tím musí vyrovnat po svém.
Zanechá tu oba své milované rodiče, kteří ji přežijí, sourozence Grace a Daveyho, kamarádku Marjorie a hlavně svou dvanáctiletou dceru Juliet. Ta ze všech nejvíce pečovala o maminku, když byla nemocná. Pro všechny to bude velká ztráta.
Když je Rabbit pod vlivem léků, vrací se zpátky do minulosti, kdy byla malá holčička. A vzpomíná na svého nejlepšího kamaráda a lásku Johnnyho, který bohužel zemřel na roztroušenou sklerózu velmi mladý. Rabbit ho nikdy nenechala odejít, a nevěřila jako ostatní, že se ještě uvidí. Ale když umírá, tak je to právě Johnny kdo na ní čeká.
„Vtáhl ji do tmy a Rabbit se tak v posledních momentech svého života, ve chvíli, kdy umírala, pevně držela muže, kterého nikdy nenechala odejít.“

Poslední dny Rabbit H. byla velmi silná knížka. Od první chvíle víte, jak to skončí, a víte, že je to jen pár dní, během kterých poznáte Rabbit, její rodinu a hlavně její život. Pro mě to byla velmi krásná kniha, i když smutná. Někdo by mohl říct, že depresivní. Možná ano, ale byly chvíle, kdy jste se museli usmát, protože si to situace žádala. A jsem ráda, že jsem závěr četla v klidu doma. Protože určitě mi ukápla nejedna slza.
Kniha má 9 kapitol, tedy devět dnů života Rabbit Hayesové. Každý den ji poznáváme o něco víc. A sem tam je ukázka z blogu, který Rabbit psala o svém boji s rakovinou. Kapitoly jsou celkem dlouhé, ale i tak utečou a nakonec Vám i celá kniha uteče, že ani nevíte jak. Ještě bych ráda vyzdvihla krásné desky, kvůli kterým jsem si knížku vybrala.
Knížku bych rozhodně doporučila všem, i když je o tak zákeřné nemoci, je psaná s lehkostí a vykresluje život nemocného od dobrých po špatné dny.
Ve spolupráci s Megaknihy

Komentáře (0)

Přidat komentář