Je to pozlacený debut?

recenze

Pozlacené (2022) 3 z 5 / Knižní_kout
Pozlacené

Anotace nám nabízí svět, kde ženy si své místo musí zasloužit. Jedná se tedy spíše o patriarchární společnost. Hlavní hrdinka Deka se účastní tzv. Rituálu čistoty, kdy má dokázat, že její krev je obyčejná a není zkažená. Ovšem nejde to úplně podle jejích představ.

Začátek příběhu ve mně silně evokoval Prokletý rok a bála jsem se, aby to nebylo na stejné brdo. Naštěstí se mi to po pár stránkách vyvrátilo, a nakonec to byl příběh úplně o něčem jiném.


Velké plus u mě získává originalita příběhu. Hned na začátku se stane něco, co se tak moc hlavním hrdinům nestává a byla jsem, musím říct, mile překvapena.
Stejně tak i vytvoření jednotlivých postav, příšer i historie měla dobře našlápnuto.

Čtivost této knize taky nemohu popřít. Četla se velmi lehce a věřím, že pro některé je to čtení na dva dny.

Ale těch chybek tu bylo přeci jen o něco více. I když zjišťuji, že se jedna o sérii, přišlo mi to jako standalone. Důsledkem toho je zde zbytečné chvátání děje, které to příběhu spíše uškodilo než pomohlo. Nebyl tu žádný důraz na detaily a květnatější popisy. Za mě to byla spíše holá fakta, která z toho všeho udělaly příběh suchý jak cesta.

S tím i souvisí postavy, které mě moc nezajímaly a vůbec nepřirostly k srdci. Věřím, že za dva měsíce si na ně už ani nevzpomenu. To stejné platí i pro romantickou linku...ne, ne a ještě jednou NE. Té jsem už vůbec nevěřila...žádná chemie, prostě najednou bum a jsou do sebe zakoukaní. Z tohohle hlavně viním rychlost příběhu, který mi nedovolil vidět vývoj postav a vztahů...

Nápad na příběh měl rozhodně potenciál, ale škoda.

Chtěla bych moc poděkovat Humbooku, že mi poskytli tuto knihu v rámci spolupráce k recenzi.

HODNOCENÍ: 3/5 ⭐️

Komentáře (0)

Přidat komentář