Je libo vánoční odpočíno?

recenze

Dash & Lily: Kniha přání (2014) 4 z 5 / telileov
Dash & Lily: Kniha přání

Kniha Dash a Lily u nás poprvé vyšla v roce 2014. Pamatuji, že jsem ji zaznamenala, ale nenadchla mě natolik, abych si ji přečetla. Poté, co z knihy Netflix udělal minisérii, ji nakladatelství CooBoo vydalo znovu - a byl to rozhodně chytrý krok. Jelikož jsem si seriál zamilovala, knize jsem se už nemohla nadále vyhýbat.

Příběh je střídavě vyprávěn z pohledů Dashe a Lily, kteří se seznámí skrze červený zápisník schovaný v knihkupectví, dopisují si přes něj, plní úkoly a hlavně - navzájem se poznávají. Všechno se to odehrává v období Vánoc a z knihy tak na čtenáře dýchá kouzelná atmosféra vánočního New Yorku.

Hlavní postavy se u mě vystřídaly v oblíbenosti. Lily je taková nezkušená naivka - nadevše miluje Vánoce, psy a další věci, které já naopak nesnáším. První polovinu knihy byla neskutečně otravná, ale ne zas natolik, aby mi to kazilo zážitek ze čtení. Postupně se to s ní ale zlepšovalo a nakonec jsem ji měla docela ráda - buď našla rozum a začala se chovat normálně, nebo mě tou svou dětskou naivitou úplně nakazila.

U Dashe byl průběh opačný. Na začátku mi byl hned sympatický (ne, není to jen proto, že taky nemá rád Vánoce), rozhodně mnohem snesitelnější, než naše dívčí protagonistka. Na rozdíl od ní vypadal, že to má v hlavě trochu v pořádku a nežije ve světě duhy a jednorožců. V druhé polovině mi ale jeho negativita a mírná sebestřednost začala připadat otravná a z sympoše se v mých očích vyklubal takový otrava.

Mimochodem, tak trochu se nemůžu zbavit dojmu, že v poslední třetině byla korektorka namol, nebo nevím.

Hlavní věc, co musím na knize vyzdvihnout, je její vtipnost. Vážně - u knížky jsem se skoro pořád smála, i můj přítel, kterému jsem předčítala, se smál, bylo to zábavné, uvolněné, vtipné, hezké. Přestože se v knize našla i místa, která se mě dotkla, nějaké hlubší myšlenky a momenty, které mě chytly za srdce, většinu času to bylo hlavně o humoru.

Je to naivní. Je to trochu klišé. Ale má to všechno, co si od oddechové knížky můžete přát. Neočekávala jsem žádnou vysokou literaturu, čekala jsem milý, vánoční feel good příběh, který mě o Vánocích zahřeje na duši. A přesně to jsem taky dostala.

Nezbývá mi nic jiného, než vám příběh z celého srdce doporučit. Nejspíš to ve vás nic nezanechá, ale zasmějete se u toho, odpočinete si a budete se prostě jen cítit dobře. A takové knížky občas v životě taky potřebujeme.

Komentáře (0)

Přidat komentář