Je i děj tak skvělý jako obálka?

recenze

Pozlacené (2022) 3 z 5 / iftheydontdie
Pozlacené

Žijeme ve světě, ve kterém není ženám nic dovoleno. Mají nulová práva a aby přežily, musejí krvácet rudě. Jiná barva je odsoudí k smrti.
Vesnice jsou pod útoky Smrtizvěstů, které se neustále zvyšují. Především teď, v době, kdy se schyluje k rituálu. Stane se něco špatného? Je to snad nějaké znamení?
Deka, šestnáctiletá dívka, žijící ve vesnici s otcem, přišla o matku. Nestačí, že je terčem posměchů, lidé ji odjakživa považují za cizinku. Teď má však šanci jim dokázat, že se mýlili. Dojde na rituál a odejde s hlavou hrdě vztyčenou. Nebo to dopadne úplně jinak?

Poté, co se Dece rozpadne všechno pod rukama, nechce nic jiného než zemřít. Poddá se mučení, které pro ni bylo připraveno a dívá se, jak ji pomalu opouští jediní přátelé, kteří tu pro ni byli po celou dobu. Poté se však stane něco zvláštního. Deka dostane nabídku. A ne jen tak ledajakou. Tušíte, oč by mohlo jít?

Knížku celou dobu provází nádech Prokletého roku. Budete číst o bojovkyních, bozích, démonech, superschopnostech, ale i lásce.

Pozlacené má opravdu nádhernou obálku. Jenže, stojí za to, se do ní pouštět?
Celý svět je vcelku nový. Na začátku máte mapu, takže se můžete orientovat, kde se zrovna nacházíte. Dozvíte se mnoho informací, jenže, přijde mi, že knížka je určena spíše pro mladší čtenáře (12). Romantická linka byla na bodě mrazu - teda až na pár chvil, ale ty taky nebyly nic moc extra. A člověk, který je sečtělý toho bude vyžadovat víc. V pár úsecích (nebudu lhát, bylo jich celkem dost) mi bylo až nepříjemné, jak si autorka protiřečí. Možná je to tak ve více knihách, ale opravdu nesnáším, když má svět určené hranice a pravidla, a najednou si přijde císař/šlechta a dělají, jakoby neexistovala. Prvně jsem knížce dala 4⭐️, jenže teď to přehodnocuji na 3. Možná to na někoho bude působit jinak, přeci jen, sto lidí, sto chutí. Za mně ale celkem zklamání.

Za knížku bych chtěla poděkovat Humbooku #humbookblogeri #spoluprace

Komentáře (0)

Přidat komentář