Jarmarečník

recenze

Jarmarečník (2020) / lada.ladislav
Jarmarečník

Byl jsem velmi příjemně překvapen, když jsem zjistil, že už je na pultech našich knihkupectví dostupný již třetí díl mé oblíbené série Křišťálový klíč od Vlastimila Vondrušky nazvaný Jarmarečník. Pravidelní čtenáři teď nejspíš ocení rychlost, s jakou autor další díl vydal. Jistě nejsem jediný, kdo má problém si po delší době vzpomenout na detaily z předchozích vyprávění. Tentokrát jsem si tedy nemusel nic z předchozích příběhů dodatečně připomínat a rovnou jsem se pustil do čtení! O to více jsem si čtení užil.

Osudy rodiny Heřmanů mě opět nenechaly chladným. Pan Vondruška skutečně umí psát tak, aby čtenářem cloumaly různé emoce. Velkou roli v tom hrají i pestré charaktery postav, které pro své příběhy dokáže tak dokonale zvolit. Zároveň se mi líbí prostředí, ve kterém se vše odehrává. Problémy tentokrát přicházejí nejen s novým stylem manufakturního podnikání, ale i s pomstou bývalé snoubenky Leopolda, kterého dobře známe už z předchozích dílů. Čtení si jistě užijí i ti čtenáři, kteří mají rádi českou historii a česká místa. Děj se totiž odehrává v severních Čechách (Kamenice, Děčín, Liberec...). Děj je svižný a mám dojem, že v této sérii autor zvolil i "správnou" délku jednotlivých dílů. Čtyři sta stránek vás od přečtení jistě neodradí (jako tomu často bylo u jiných jeho rozsáhlých knih), ale zároveň má pan Vondruška dost prostoru k tomu, aby nám všem ukázal, co umí.

Forma knihy je totožná jako u předchozích dílů. Samotný text je rozdělen do šesti částí a samozřejmě nechybí ani rodokmen rodiny Heřmanů. Pokud byste se tedy náhodou začali v postavách ztrácet, hned si můžete vyhledat, kdo je kdo. A chválím i obálku, mám rád jednoduchost a líbí se mi, jak je tato série vzhledově pojatá.

Díla od pana Vondrušky mám načtena téměř kompletně a baví mě. Přesto si už po třech dílech této rodinné ságy troufám tvrdit, že právě vyprávění spojené s Falknovskou hutí je zatím tím nejlepším, co jsem od něj četl. Určitě vás tedy nepřekvapí, že už se těším na to, co zajímavého přinese další pokračování.

Komentáře (0)

Přidat komentář