Jaké tajemství skrývá kufr, který spadl z nebe?

recenze

Kufr z nebe (2022) 4 z 5 / Suzanne
Kufr z nebe

Kufr, v němž se nachází plány záhadného stroje, propadl skleněnou kupolí Národní královské knihovny. Následně je ale kufr ukraden a zanechán před dveřmi Jamieho Lennoxe, hodináře a zaměstnance knihovny. Jamie touží odhalit tajemství stroje, jenže majitel záhadného kufru z nebe byl zavražděn a po plánech jdou lidé, kteří se ničeho neštítí. To ale nezastaví Elisu Hemmiltonovou, která je odhodlaná přijít nejenom na tajemství plánů, ale také odhalit vraha…

Elisa Hemmiltonová se objevila jako vedlejší postava v Kronikách prachu, kde byla hlavní hrdinkou Animant Crumbová, asistentka ředitele knihovny. Kufr z nebe tak ke Kronikám prachu tvoří spin-off. Animant se v něm ale objevuje pouze sporadicky, protože děj této knihy se odehrává v období, kdy si na venkově léčila zlomené srdce.

Kufr z nebe má odlišnou dynamiku než Kroniky prachu. Koneckonců Elisa pochází z úplně jiného prostředí a společenské třídy a má odlišnou povahu i životní zkušenosti než Animant. Elisa momentálně žije u bohaté mecenášky, studuje na univerzitě, obléká se jako dáma a snaží se (aspoň občas) jako dáma chovat, ale v srdci je pořád chudou holkou z ulic East Endu. Má pocit, že mezi panstvo nepatří, ale zároveň se za svůj dělnický původ nestydí. Lin Rině se umně podařilo zachytit ve vyprávění Elisinu povahu lačnící po dobrodružství, její osobitý humor i tendence porušovat společenské konvence.

Jamie je Elisiným opakem – trochu stydlivý a roztržitý mladík, zato skvělý hodinář a mechanik, kterému záhada technických výkresů nedává spát.

Kufr z nebe je koncipován jako značně obsáhlá zpráva pro policii, kterou sepsala Elisa s humorem pro ni vlastním. Ve zprávě sice vynechává Jamieho technické popisy, ale zato se v ní zaobírá vlastními romantickými pletkami, takže se nemusíte bát, že by se jednalo o suché a nudné čtení. Naopak Kufr z nebe je díky detektivní zápletce dobrodružnější, akčnější a možná i vtipnější než Kroniky prachu, protože podnikavá Elisa má pěkně prořízlou pusu a ráda lidi škádlí. Jamie pak připisuje k Elisině zprávě s humorem a upřímností svoje komentáře. Tomu odpovídá i grafické zpracování knihy, které vypadá jako nebělené papíry sepnuté kancelářskou svorkou.

Zatímco Kroniky prachu byly hlavně o romantické zápletce, o poznání sama sebe a hledání svého místa na světě, tak Kufr z nebe je především detektivka. Romantika tu nechybí, ale není taková, jak by se mohlo zpočátku zdát.

Kvalit a kouzla Kronik prachu sice Kufr z nebe nedosahuje, ale i tak se jedná o podařený, svižný a vtipný návrat do Londýna na přelomu roku 1890 a 1891. A musím ocenit, že Lin Rina plně při psaní využila Elisinu povahu, původ a smysl pro humor a vytvořila tak nový, svěží příběh místo toho, aby jen okopírovala úspěšné Kroniky prachu. A vzhledem k tomu, že si na konci ponechala otevřená vrátka k pokračování, je dost možné, že se s Elisou a Jamiem a ostatními postavami znovu setkáme. Já bych se tomu vůbec nebránila.

Komentáře (0)

Přidat komentář