Jak umírali panovníci?

recenze

Podivná úmrtí panovníků a panovnic (2022) / Danka22
Jak umírali panovníci?
Přemýšleli jste někdy jak umírali naši největší a nejudatnější králové? A co se stalo s královnami, když jejich manželé zemřeli? V knize o podivných úmrtí se dozvíte především o přemyslovské větvi, která je dlouhá a záhadná, jako kniha sama. A není to rozhodně na škodu. Naopak. Kdy jindy číst příběhy a poznatky vědců o našich vládcích než v době, ve které teď žijeme.

Bořivoj, Ludmila, Václav a jeho bratr Boleslav jsou první Přemyslovci, když nepočítáme Přemysla Oráče a Libuši, a těmi kniha i začíná. Na rozsáhlých stránkách se dozvíte, jak se vědci dívají na jejich smrt i jejich život. Přes ně překročíte k Přemyslovi Otakarovi a dalším králům až k Ludvíku Jagellonci, kteří tvořili tuto zemi. Formovali a bojovali pro ni a konečně i zemřeli. Asi nejdojemnější částí, i když nejznámější událostí v našich dějinách, je právě smrt Přemysla Otakara II., krále zlatého a železného. Dále je tu i jistá podobnost s Janem Lucemburským. Zkrátka, oba osudy spojovalo jedno, zemřeli na bitevním poli pro svoji zemi, a jejich kosterní pozůstatky procestovaly celou Evropu.

Po grafické stránce není, co knize vytknout. Obálka, na které jsou vyobrazeni dávní králové a světci je poutavá a vyjímat se bude i ve vaší knihovně.
Před několika lety jsem četla knihy od MUDr. Emanuela Vlčka, našeho známého antropologa, který se specializoval zkoumáním ostatků našich králů a královen. To on viděl po x letech kosti krále Jana Lucemburského. Byl u otevření hrobu Zdislavy z Lemberka, Václava II., Elišky Přemyslovny a dalších. Pan doktor měl moc hezkou schopnost napsat knihu o těchto morbidních záležitostech poutavě a čtivě. A to se povedlo i Janu Bauerovi.

Jan Bauer je spisovatel, který opravdu bádal a hledal odpovědi na své otázky ohledně úmrtí našich panovníků. A povedlo se mu to. Sice občas je něco i kostrbaté a snad i zavádějící, přesto čtivé a zajímavé. Nezapomíná své čtenáře napínat, přitom se snaží držet se faktu. Některé informace jsem sice už znala, ale některé byly nové, třeba úmrtí manželek Václav IV. Podivná úmrtí panovníků a panovnic je nenáročné, nedepresivní čtení, tak se do něj určitě vrhněte. Možná se dozvíte víc, než jste očekávali.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

kniha Podivná úmrtí panovníků a panovnic recenze