Jak skončí příběh Kate a Augusta?

recenze

Temný duet (2018) 5 z 5 / simi28
Temný duet

Ani netušíte, jakou jsem měla radost, když jsem se dozvěděla, že již vyšel Temný duet v češtině. Těšila jsem se na něj od doby, kdy jsem dočetla poslední větu z Divoké písně. Nechtělo se mi s mými oblíbenými postavami loučit až tak, že jsem se s chutí vracela k mým oblíbeným pasážím i podruhé, abych Divokou píseň nepřečetla během jediného dne. Proto není divu, že jsem od druhého dílu s názvem Temný duet měla velká očekávání.

Autor : Victoria Schwab
Rok vydání : 2018
Nakladatelství : CooBoo
Počet stran : 384
Originální název : Our dark duet

Děj nás přenese do doby půl roku poté, co se Kateiny a Augustovy kroky rozešly. Ona odjela do Prosperity, on naopak zůstal ve Verity. Přesto je však osud dá znovu dohromady.

Kate pracuje jako normální dívka v kavárně. Nikdo ovšem netuší, že se v noci vydává na lov monster a spolupracuje s takzvanými Strážci. Lidmi, kteří prohledávají vládní dokumenty a zveřejňují původně utajené informace.

August se po odjezdu Kate stal úplně někým jiným. Od zastřelení Calluma Harkera se totiž rozpadl naoko nastavený klid a pořádek. Nikdo ze Severu není v bezpečí a téměř všichni se snaží za každou cenu uprchnout do Jižní části. Aby ale vládce Jihu Henry Flynn zachraňoval jen lidi, kteří si jeho vřelost zaslouží, musí jim vždy August zahrát na housle. Nevinné nechá přejít hranici, hříšníkům nemilosrdně vezme duši.
August se tak stal pouhou loutkou. Nesnaží se být člověkem jako kdysi, přesto však na Kate nemůže přestat myslet.

Když se ale Kate dostane záhadná a dosud neobjevená nestvůra do hlavy, rozhodne se, že musí okamžitě zpátky domů za Augustem.
Tam se dozvídá šokující zprávy. Severu vládne Sloan, kterého na poslední chvíli zachránila malchajka Alice. Příšeru Alice bohužel stvořila samotná Kate, když omylem zavraždila nevinného člověka, a tím se stala hříšnicí.

Dokáží Kate a August zachránit město Verity? A porazí nakonec Kate démona ve svém nitru?


Co musím autorce neskutečně pochválit, je, že do této série násilně nevnutila milostný trojúhelník ani zbytečnou romantiku. Té bylo tak akorát.
Celkově mi přišlo, že se za každou cenu snažila napsat originální příběh zasazený v neokoukaném prostředí s vlastními pravidly bez těch nemožných klišé momentů, které nalezneme v každé druhé knize.

Zároveň zde nenastává žádné hluché místo, kde by se nic nedělo a já bych se tak nudila. Popisy umí mistrovsky podat. Nejsou ani moc krátké na to, abychom netušili, jak si máme tu věc či prostředí představit, ani moc dlouhé na to, aby nás nudily.

Celým příběhem nás provádí opět sympatické hlavní postavy. Kate je pro mě jedna z nejlepších ženských hrdinek, s jakými jsem se v příběhu setkala. Miluji její sarkastický humor a dokázala jsem i rozumět jejím myšlenkám a pocitům.

August se naštěstí nezměnil. Ano, ze začátku se sice chová velmi chladně, odtažitě a nelogicky, ale postupně ze sebe shodí tu masku a bude takový, jakého ho máme rádi.

Pokud jste v prvním díle postrádali ten vztah mezi Kate a Augustem, tady vás mohu potěšit. Konečně se tu začíná mezi nimi něco dít a musím říct, že se mi jako pár nesmírně líbí.

Nebudu vám lhát, bála jsem se, že budu zklamaná. Ne vždy se autorům podaří druhé díly, zvlášť v young adult sériích. Naštěstí se zde jednalo o výjimku. Kvalitou opravdu dosáhl na úroveň Divoké písně. Nepostrádal akci, napětí, překvapivé zvraty ani výše zmíněnou romantiku. Po pár stranách jsem se přímo bleskurychle ponořila do tohoto úžasného světa a nechtěla jsem Temný duet nikdy dočíst.

Závěr mě opravdu šokoval. Skončila jsem s otevřenou pusou a dlouho jsem ten konec nedokázala vstřebat. Po dočtení jsem okamžitě hledala, zda není náhodou třetí díl, protože jsem odmítala uvěřit, že to opravdu skončilo takhle.
Když jsem to konečně přenesla přes srdce, musím říct, že to asi mělo dopadnou takhle. Přestože si má duše přála naprosto jiný konec, uvědomila jsem si, že to mělo své kouzlo a donutilo mě ještě dlouho o této knize přemýšlet.

Určitě doporučuji, za mě je to jedna z nejlepších knih pro mladé dospělé. Stojí to za to!

Závěrečné hodnocení : 90%

Komentáře (0)

Přidat komentář