Jak pečovat o své vnitřní dítě

recenze

Návrat domů (2018) 4 z 5 / Sazovsky
Návrat domů

Je jedno kolik vám je let nebo z jaké jste rodiny či prostředí, každý v sobě máme své vnitřní dítě. John Brashaw ve své knize Návrat domů – Jak pečovat o své vnitřní dítě nabízí možnost uzdravit své vnitřní dítě pomocí podrobně popsaných procesů a otázek, které si můžeme každý z nás položit a hledat uvnitř sebe odpovědi.

Ze své koučovací a terapeuticko konzultační praxe mohu potvrdit, že neznám člověka, který by jako malé dítě neuvízl v přesvědčení o sobě, druhých a o světě, které mu zůstane až do dospělosti. Často s vrcholovými manažery, a nejen s nimi řeším, proč se chovají jak malé dítě a potřebují se tak chovat. Ve kterém fází svého dětství uvízli? Vždy nalézáme nějakou bolest a utrpení, které v dětství zažil. Díky těmto dětským traumatům se naučili přežívat s jakousi imaginární maskou hodného chlapečka, princezničky, rebela, problémového dítěte, výjimečného jedince, neschopné holčičky atd.

Na knize se mi nejvíce líbí její praktičnost a propracovanost jednotlivých kapitol, ve kterých je každá věta rozlišením, ve kterém si může čtenář pro sebe objevovat, jak ho jeho zraněné vnitřní dítě limituje, omezuje a brání mít svobodu bytí a svobodu jednání. Proto je nesmírně důležité knihu číst tak, že každou větu pro sebe objevujete a díváte se, jak se vám zobrazuje přečtený text ve vašem životě.

Kniha se skládá ze 4 částí, které na sebe promyšleně navazují.
1) Problém zraněného vnitřního dítěte
2) Léčba vašeho zraněného vnitřního dítěte
3) Podpora vaše zraněného vnitřního dítěte
4) Ozdravění

Musím však každého čtenáře upozornit, že pokud chce udělat skutečný rozdíl ve svém životě a začít žít život, který miluje, toto není kniha, kterou si stačí jen přečíst a podškrtat si v ní některé věty nebo odstavce. Tuto knihu je zapotřebí začít žít, a hlavně uplatňovat jednotlivé cvičení pro objevení, léčbu, podporu a ozdravění vašeho vnitřního dítěte.

Nejdříve jsem si tuto knihu koupil sám pro sebe a byl jsem z ní tak nadšený, že jsem o ní začal vyprávět své ženě Evě, která je také kouč. Hned mi ji sebrala a začala si v ní dělat své poznámky a mi se doma začali doslova přetahovat o to, kdo si v ní bude číst. Dnes už každý máme svou a společně probíráme, jak se každému z nás jednotlivé kapitoly objevují v našich životech a co nám za bolesti a traumata způsobili naše rodiče, přátelé, škola atd.

Chcete-li mát vztah se svým partnerem, partnerkou, dětmi, kamarády, tak tuto knihu doporučuji jako základní kámen všech fungujících vztahů na všech úrovních lidského života.

Na závěr malé upozornění. Až knihu dočtete do konce a objevíte její záměr pro svůj život, tak se stane jedna věc. Všude kolem sebe už neuvidíte top manažery, vysoce postavené lidi, ale uvidíte zranění malé dětí, které doslova křičí po bezpodmínečné lásce, porozumění a důvěře, které se jim v dětství nedostávala.

Knihu doporučuji všem dospělým lidem, kteří chtějí žít život, který milují. Kniha jim umožní vypořádat se svou limitující minulostí, objeví pro sebe, jak mohou odpustit, ocenit a obejmout své vnitřní dítě a začít být skutečně dospělým. Podle knihy vedu spoustu svých koučinků a doporučuji ji všem svým klientům.

Miroslav Sázovský

Komentáře (0)

Přidat komentář