Jak moc ovlivní nešťastná nehoda život celé rodiny?

recenze

Varhaník z mrtvé vesnice (2023) 4 z 5 / _books._.by._.m
Varhaník z mrtvé vesnice

Knížka se odehrává v 50. a 60. letech 20. století. Příběh začíná v roce 1953 ve vesnici Dvory. Vesnice na pohraničí Polska a Slezska. Sledujeme život Teodora Szyndera, jeho rodiny a přátel. Teodor je varhaník v kostele a k tomu učí děti hrát na klavír.
Při stavební práci dojde k nehodě, kdy zemře Teodorův soused. Bohužel Teodorovou vinou. Co je dobré říct, je to, že Teodor zrovna nevyhovuje systému. Všichni víme, jak fungoval soud s lidmi, kteří nevyhovovali systému a tak je Teodor odsouzen na 20 let do vězení. Sledujeme, jaký dopad to má na jeho ženu, šestiletého syna, sousedy a přátelé.
Knížka je moc dobře napsaná. Krátké kapitoly a stručnost mi moc vyhovovala. Zajímavý příběh a postavy. Krásně to ukazuje, jak má jedna tato událost obrovský dopad na celou rodinu. Teodor se dostává z vězení a jeho syn už je skoro dospělý muž. Ukazuje to vztah jaký se synem má. Jak vlastně začít fungovat po propuštění z vězení. Nebylo to pro Teodora lehké, ale pomáhal mu s tím Mirek. Dvanáctiletý chlapec trpící Aspergerovou chorobou. Mirek je jedinečný a spojuje je jedna věc. Hudba. Teodor se stává nejen jeho učitelem, ale i kamarádem, kterých Mirek moc nemá. Setkání s Mirkem také pomohlo k nápravě vztahu mezi Teodorem a jeho synem.
Já jsem z knihy nadšená. Je krátká a čte se moc dobře. Soucítíte s postavami. Ukáže vám to zase jinou stránku naší velmi důležité historie. Zjistíte jaké to bylo mít v této době Aspergera. V době, kdy se ani o této nemoci nevědělo. Opravdu je to emotivní kniha. Jediné mínus mám pro konec, který se mi zdál až moc unáhlený. Nic to nemění na tom, že to je skvělá kniha a zaslouží si vaší pozornost.
Doporučuji ji všem, kteří chtějí trochu nahlédnout do doby Pražského jara, Varšavské smlouvy a zjistit, jaké to bylo na česko-polských hranicích.

Komentáře (1)

Přidat komentář

kopeceli
20.04.2023

O knize jsem dosud neslyšela. Podle recenze mne zaujala, přečtu si ji.