Irena Nováková Kafková: Mapa duše, mapa života

recenze

Mapa duše / Mapa života: Tak pravil Vladimír Kafka (2019) / RenataP
Mapa duše / Mapa života: Tak pravil Vladimír Kafka

Osvěžující kniha, kterou bude čtenář vnímat pokaždé jinak. Jaké je vaše momentální duševní rozpoložení? Ve smutném to bude jiné, v radostném a tvořivém také jiné. Vladimír Kafka byl moudrý muž, kterému práce s lidskými osudy umožnila intuitivně pochopit lidskou duši a svět. V mnoha jeho předchozích knihách se dočtete také o jeho vlastním osudu, o tom, jak i on nepříliš příjemnou cestou plnou trnů došel k tomu, co žil po zbytek svého dalšího, dovolím si říct, nového života. Na jeho vzpomínku vydala jeho žena, Irena, s láskou Mapu duše. Je to vlastně soubor citátů a úryvků z jeho předchozích knih. Je to silný sváteční čaj s vůní lásky, chutí žít a s obrovskou pokorou před životem a jeho dary.
A víte co? Tohle je dobré si zapamatovat.
„Skutečná láska, skutečné zdraví a skutečné umění přímo vycházejí ze způsobu života člověka. Z toho, zda mu věrného společníka dělá láska, nebo strach.“
Mapa duše: Struktura lidského života a osudu
Kniha je rozdělena do jednotlivých témat, která jsou spjata s našimi vztahy, životními situacemi i s citovými stavy. Nalistujte si to své a začtěte se: možná potom některý z citátů tak moc zarezonuje s tím, co cítíte, že obdržíte odpovědi na své otázky. Možná tak, jak se to stalo nám a mě, nyní u psaní tohoto článku. Citát o strachu byl nalistován zcela náhodně a kdoví, třeba je tím, co si právě i vy potřebujete přečíst.
A tak si lze knížku číst po tématech, klidně celou od začátku do konce, ale nejlepší je si v ní listovat a mlsat ji jako vzácný čaj, vychutnávat jako duševní potravu, lék, posílení, jak jen si chcete to malé vzácné nazvat. Vyplatilo se mi nečíst příliš mnoho, ale opravdu si vážit každého slova, které tu je napsáno a dát každému slovu čas na vstřebání.
Chutná tak lépe. Živá slova, která snad nikdy neztratí nic na své důležitosti. Jak snadno ztratíme spojení sami se sebou si uvědomíme ve chvíli, kdy zjistíme a procítíme, že jsme ve skutečnosti nesmírně jednoduché láskyplné bytosti.
Někdy jsem měla u četby pocit, že se nacházím ve stavu meditace, ve zvláštním soustředění, které bylo hladivé a uvolňující.
Tak snad to bylo proto, aby nevítězil ten strach!
Velké poděkování za tuto knihu posílám nádhernému životu Vladimíra Kafky a lásce jeho ženy, která Mapu duše a mapu života uvedla v život.
O autorech: Vladimír Kafka, Irena Nováková Kafková: Vladimír vystudoval výtvarné umění a více než 25 let se věnoval lidmi se závažnými zdravotními problémy. Pořádal velmi oblíbené Hostiny, často společně s Jaroslavem Duškem, besedy zaměřené na vnitřní podstatu člověka. Napsal několik knih a ty dvě poslední za něj poskládala jeho žena Irena, protože on sám to již nestihl.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2019, www.eminent.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář