„Irčan je nejlepší knížka o mafii. Můžete mi věřit, četl jsem je všechny.“ (Steven van Zandt)

recenze

Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry (2018) / JanH
Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry

Říká vám něco jméno Jimmy Hoffa? Pokud ano, pak si tuto knihu určitě nenechte ujít, protože z větší části pojednává právě o něm. A jestliže jste snad o slavném americkém odborářském předákovi ještě neslyšeli, potom si Irčana přečtěte tím spíše – jde totiž o literaturu faktu par excellence, navíc napínavější než sebelepší psychothriller. Mám za to, že málokterá kniha dává čtenáři možnost nahlédnout do světa americké mafie lépe a důkladněji než vzpomínky gangstera Franka Sheerana, který se ke konci života rozhodl vydat svědectví, jaké tu ještě nebylo!
Životní příběh Jimmyho Hoffy by mohl sloužit za příklad naplnění „amerického snu“ o chlapci z nuzných poměrů, který se dokázal vyšplhat mezi „horních deset tisíc“. Budoucí mocný a obávaný šéf Teamsters, největšího odborového svazu v USA, začínal ve 14 letech u nakládky a vykládky kamionů, aby finančně vypomohl své rodině. Kruté pracovní podmínky řidičů nákladních aut na jedné a sociální cítění a organizační schopnosti mladého Hoffy na straně druhé daly vzniknout myšlence silné a jednotné odborové organizace, kterou by zaměstnavatelé napříště nemohli ignorovat. V Americe šedesátých let minulého století se ovšem dal takový velkolepý plán stěží uskutečnit bez pomoci mafie. To si Hoffa dobře uvědomoval a podle hesla „účel světí prostředky“ se spojil s bossy organizovaného zločinu. Tím se dostal do hledáčku generálního prokurátora Roberta Kennedyho, který vyhlásil mafii nesmiřitelný boj, přičemž nejvíce si „zasedl“ právě na šéfa Teamsters. Hoffa nakonec skončil ve vězení, z něhož byl díky milosti prezidenta Nixona předčasně propuštěn, když se však pokoušel o návrat do čela svých odborů, v červenci roku 1975 záhadně zmizel... O tom, jaký osud jej potkal, se dlouhá léta pouze spekulovalo – přesněji řečeno do doby, než vyšla tato kniha!
Jedním z nejbližších Hoffových spolupracovníků a přátel byl Frank Sheeran alias Irčan. Bezohledný zabiják, mající údajně na „kontě“ 25 vražd, pociťoval ve stáří těžké výčitky svědomí a aby si od nich ulevil, rozhodl se nadiktovat své paměti, které si od něj vyslechl a následně sepsal advokát Charles Brandt. Je to fascinující četba a naprosto souhlasím s názorem z úvodu, že se jedná o nejlepší knihu o mafii, od níž se prostě nedá odtrhnout. Sheeranovo svědectví o složitém předivu příbuzenských, hierarchických, ekonomických a dalších vazeb uvnitř těchto zločineckých struktur je o to cennější, že pochází od člověka, který si prošel dlouhou cestu od pouličního poslíčka až po důvěrníka nejvyšších bossů.
Při četbě Irčana jsem si v jednu chvíli otevřel i slavnou Konspiraci, knihu Anthony Summerse o atentátu na J. F. Kennedyho a vzájemně porovnával některé údaje. Frank Sheeran totiž ví mnohé i o dallaské tragédii a jejích protagonistech, dokonce (aniž by měl tehdy tušení, k čemu jsou určeny) obstaral atentátníkům zbraně...
Nepochybuji, že kniha Irčan (co znamená její podtitul „Tak vy malujete kvartýry“ se čtenář záhy dozví) se stane bestsellerem a zařadí se mezi klenoty literatury faktu. Přečtěte si ji a dáte mi zapravdu!

Komentáře (0)

Přidat komentář