Hra o život

recenze

Vyvolený (2020) / Kikina182
Vyvolený

Cade si zrovna začal zvykat ve své nové internátní škole, když se najednou ocitl s několika vrstevníky na neznámém a podivném místě. Setkává se zde totiž s věcmi a bytostmi, které z našeho světa už dávno vymizely. Obdivování okolí však není důvod, proč byl Cade spolu s ostatními na tohle místo přenesen.

Stávají se z nich soutěžící ve hře, kterou nikdy nechtěli hrát. Musí se připravit, protože kvalifikační kolo se kvapem blíží a tahle soutěž rozhodně nebude procházka růžovou zahradou. Není kam utéct, není se kam schovat. Nezbývá jim nic jiného než bojovat.

Kniha je napsána v er-formě, přičemž jsou sledovány hlavně události kolem hlavního hrdiny Cadea. Trochu mi v příběhu chyběl vhled do mysli postav, jejich nejhlubší myšlenky, pocity a emoce. Ale vzhledem k tomu, kam celá kniha směřuje, to není nijak zásadní.

Hlavní je, že je kniha skvěle napsaná a dobře se čte. Je pravdou, že je v knize velká spousta popisů, u kterých se může člověk nudit, pokud zrovna není naladěn na správnou vlnu, ale samy o sobě nudné nejsou. Naopak jsou skvěle napsány, zapadají do příběhu a především jsou pro autorovo vyprávění důležité. Bez nich by kniha nefungovala.

Jak už jsem zmínila, kniha neumožňuje nějaký hluboký vhled do psychiky postav, ale netrpí tím ani příběh ani postavy samotné. Taran Matharu je dokázal bravurně popsat a vystihnout jejich povahu skrz jejich činy a nikoli psychické rozpoložení. Není tedy problém se zorientovat v tom, kdo je kdo a na čí straně je. Možná autor nešel s popisem postav úplně do hloubky, ale rozhodně se nejedná o ploché postavy. Každá má specifickou osobnost, která v příběhu jasně vyplývá na povrch.

Kniha Vyvolený mi lehce připomíná Hunger Games, Labyrint a jim podobné knih. Ale opravdu jen lehce. V úplném základu zápletky je vidět podobnost, ale kniha toto téma zpracovává naprosto odlišně, takže se ve výsledku jedná o originální příběh plný zajímavých a nečekaných zápletek.

Hrozně moc se mi na téhle knize líbí, jak autor smíchal několik věcí dohromady, které vypadají, že spolu nemůžou fungovat, ale oni fungují a dokonce spolu perfektně ladí. Příběhu to pak dodává úplně nový nádech zajímavosti, poutavosti a jedinečnosti.

Taran Matharu touhle knihou opět dokázal, že je opravdu skvělý spisovatel, který dokáže vzít základ už mnohokrát omílaného tématu a udělat z něj něco nového a jedinečného. Určitě vám knihu můžu jen doporučit. Především pak pokud jste fanoušky Hunger Game a podobných knih, ale zároveň nechcete číst jen další parafrázi na tato díla. Za mě je Vyvolený skvělý začátek nové série a už se moc těším, až se dozvím, jak bude příběh Cadea a jeho přátel pokračovat.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)

Přidat komentář