Hon za spřízněnou duší

recenze

Vesmír rozhodl jinak (2022) 5 z 5 / Kikina182
Vesmír rozhodl jinak

Riva nevidí důvod, proč by měla dál žít. Ve světě na ni nic nečeká a tak se rozhodne, že spáchá sebevraždu. Jenže tohle rozhodnutí naruší cizinec, kterého neměla nikdy potkat. Přesto se jí připlete do života a nevypadá to, že by se chystal odejít. Alespoň ne do doby, než mu Riva pomůže najít to, pro co přišel.

Příběh je napsaný v ich-formě z pohledu Rivy. V příběhu je třeba hodně věcí vysvětlit, ale neobjevují se v něm zbytečně obsáhlé a složité popisy. Příběh tedy hladce plyne a není problém představit si každý jeho aspekt.

Děj je založen na paralelních vesmírech, což není zrovna jednoduché téma. Autorka ho však dobře uchopila, takže kniha představila krásný logický systém fungování, přičemž byly použité obecnější prvky spojované s touto teorií, ale i hromada dalších, které vytvořila autorka pro knihu, a zároveň to dokázala vše jednoduše vysvětlit.

Samozřejmě, že i další části příběhu jsou skvělé. Je to především romantický příběh se sci-fi prvky, kde jde ale i o nalezení sebe samé, smyslu života a svého místa ve světě. Dohromady je to krásná kombinace, která zkrátka funguje.

Celkově nemám příběhu co vytknout. Všechny jeho části jsou skvěle vyvážené a vzniká tak jeden krásný příběh, ve kterém není žádná nesrovnalost či podivnost.

Pokud něco, tak bych možná uvítala před poslední kapitolou ještě několik dalších, které by více rozvinuly děj. Na druhou stranu vše, co se stalo mezi předposlední a poslední kapitolou, vlastně bylo naznačeno už dříve, takže nebylo vyloženě nutné něco vysvětlovat a takhle tu byl jistý prvek překvapení.

Stejně jako příběh jsou i postavy skvěle promyšlené. Každá má svou vlastní minulost, která se odráží v jejich chování. Zároveň ale nejsou veškeré jejich motivy a rysy ukázány hned na začátku, ale odhalují se s postupem příběhu. Stejně jako v případě děje se průběžně spojují dílky skládačky a tvoří jedinečný celek.

Vesmír rozhodl jinak je úžasná kniha, kterou určitě moc doporučuji. Tohle je rozhodně jedna z nejlepších knih od české autorky, kterou jsem letos četla. Vlastně ne, to od české autorky škrtám. Jedna z nejlepších knih, kterou jsem letos četla!

Pokud máte rádi teorii multivesmíru a romanci trochu jinak, je tohle určitě ten pravý příběh pro vás. Já se k němu určitě časem ještě vrátím a už se moc těším, až si od autorky přečtu něco dalšího.

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji Therese Black.

Komentáře (0)

Přidat komentář