Holky, které zmizely

recenze

Sadie (2019) / MilenneWaver
Sadie

Sadiin život by se těžko dal nazvat jednoduchým a bezstarostným. Nikdy nepoznala svého otce, její matka by určitě nevyhrála cenu roku za rodičovství a do toho jí kdosi zavraždil její mladší sestru, která pro ni byla centrem jejího života. A když se ani policie neposune s vyřešením vraždy o krok dál, Sadie se rozhodne pustit se do pátrání po vrahovi sama. Ví totiž, kdo vrahem je.

Nebýt drobné shody náhod, West by se pravděpodobně nikdy o Sadie nedozvěděl. Jako reportér už zažil hodně věcí, ale je to poprvé, co se pokouší najít dívku, která je už pohřešovaná několik měsíců. West zoufale následuje Sadiinu stopu, která neustále mizí, klikatí se a ztrácí, ale přesto si přeje jediné. Najít ji dříve, než bude pozdě.

Ze Sadie se vyklubalo jedno z největších překvapení, co se postav týče. I když je kniha relativně krátká, k téhle hlavní hrdince přilne čtenář prakticky hned a okamžitě jí začne držet palce. Je neuvěřitelně odvážná, loajální a ochotná udělat cokoliv, aby mohla pomstít Mattiinu smrt. Takovým poměrně charakteristickým znakem je například i to, že Sadie koktá. A právě tahle nedokonalost z ní vytváří ještě osobitější a skutečnější postavu, než byste si mohli představit.

Vedlejších postav se v knize nachází poměrně dost, alespoň v porovnání s její samotnou délkou. Nicméně, žádná z nich není tak dobře napsaná ani zpracovaná jako samotná Sadie. Je jasné proč, v knize na to zkrátka nebylo místo. A na jednu stranu to je tak i dobře. Protože tohle je Sadiin příběh a díky tomu nemá čtenář šanci se zaměřit na žádné jiné postavy, ale jen a pouze na ni.

Ze začátku vás možná kniha nebude příliš zajímat a děj vám bude připadat hrozně jednoduchý, nudný, možná dokonce i předvídatelný. Ale věřte mi, dříve nebo později se to změní. Až zpětně si budete uvědomovat, jak byla ve skutečnost zápletka úžasně vymyšlená a co všechno vám během čtení uniklo. A možná by bylo lepší i varování předem. Tohle není žádná romantická nebo oddechová young adult četba. Sadie se ve skutečnosti zabývá skutečně vážným, temným a částečně i děsivým tématem, takže pokud si nejste jisti, jestli je kniha opravdu pro vás, doporučila začít trochou detektivního pátrání o tom, na co všechno můžete v knize narazit.

Kniha se vypráví zároveň, jak z pohledu Sadie, tak i skrze podcast, který natáčí již zmíněný reportér West McCray. I když je to na jednu stranu poměrně originální nápad, osobně musím přiznat, že mě podcast jako takový většinu knihy opravdu nebavil. Plnými doušky jsem si užívala Sadiin pohled, kterému nechybělo nic od ryzích emocí až po neuvěřitelnou atmosféru, ale co se podcastu týče... i když byl pro dějovou stránku důležitý, protože jste se díky němu dozvěděli mnoho věcí, mně zkrátka nevyhovoval. Ale kvůli tomu určitě nezahazujte šanci si tuhle knihu přečíst. Mnozí to měli naopak a líbil se jim spíše podcast, nebo se jim líbily i oba způsoby vyprávění. Tudíž je čistě na vás, jaký způsob vyprávění vám bude více vyhovovat.

Sadie bych určitě doporučila každému, kdo si chce přečíst skutečně dobrou, kratší četbu, u které se bude moci skutečně ponořit do příběhu a zamyslet se. Opět opakuji, téma Sadie určitě nebude pro každého čtenáře, určitě ne pro ty mladší, nebo ty, kteří nemají temná a vážná témata rádi. Ale pokud mezi tyto kategorie nezapadáte a máte možnost si knihu přečíst, určitě běžte do toho. Litovat nebudete.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář