Hladina krve plná emocí a krutosti

recenze

Hladina krve (2025)
/ LukBook
Obálka knihy Hladina krve

Už samotný název Hladina krve napovídá, že tento příběh bude hodně temnou záležitostí. Autorka se v něm navíc nebojí otevřít i hodně citlivá témata, která z knihy tvoří pro slabší jedince hodně silnou záležitost.

Na dně studny na opuštěném místě je nalezeno tělo třináctiletého chlapce. Otřese to samozřejmě celým městečkem, další špatné události navíc budou následovat. Ztratí se totiž i dvojče zesnulého chlapce, což už je na jeho matku moc. Navíc se nejedná o jediného podezřelého v okolí. Místní policejní kapitán Filip Bauer tak má před sebou hodně těžký případ.

Musím se přiznat, že mě někdy šokuje, co je schopna napsat žena. Na drsné krvavé thrillery či horory od mužů je už člověk tak nějak zvyklý, Temný příběh (navíc se dotýkající dětí) napsaný ženou ovšem může být ještě více šokující. Právě ženská duše totiž dokáže do příběhu přidat patřičné emoce, které ještě zesílí jeho účinek.

Nejinak je tomu u Hladiny krve, která je za mě slušně drsnou záležitostí. Vnoříte se do příběhu značně znepokojivého a s mrazivým očekáváním bude trnout, co se stane na další stránce. A kam se to vlastně celé vyvine. Budou přibývat oběti nebo se najdou chlapci živý a zdravý. Kdo za celou tou hrůzou stojí?

Prostředí, ale i ona psychologická rovina účinkuje na čtenáře na výbornou. Tempo je dostatečně svižné a všechno spěje k šokujícímu konci, který možná překvapí nejednoho čtenáře. Děsí mě, že by se něco podobného mohlo stát i ve skutečnosti.

Mám už za sebou spoustu detektivek i thrillerů. Přesto mě právě zejména podobné příběhy dotýkající se dětí vždycky trochu vykolejí. Samozřejmě hlavně kvůli tomu, že jsem sám otec a emoce mě tak při čtení často zasáhnou.

Na to, že se navíc jedná o teprve druhou knihu této autorky, nabízí hodně slušný potenciál. Dokáže vás vtáhnout do děje a přemýšlet nad všemi danými událostmi. Překvapí vás svou krutostí, ale zároveň prostě nabídne i ono uspokojení z dobré knihy.

Obálka knihy Hladina krve Hladina krve Eva Brykner

Pravda se ukrývá na dně. A bolí. Městečkem v Jizerských horách otřese hrůzný nález. Ve studni je objeveno tělo třináctiletého Adama. Když se navíc po jeho dvojčeti Ondrovi slehne zem, jejich matce se zhroutí celý svět. Tím ale ... více

Komentáře (0)