Už staletí lidé a orkové válčí o půdu, kterou lidé potřebují k pěstování obilí a orkové jako pastviny pro dobytek. Jenže teď na zbídačený svět přišli krutí a krvelační Vangolové, kteří zabíjí všechny bez rozdílu. Jedinou nadějí na přežití je spojenectví mezi lidmi a orky… jenže jak má jedna smlouva vymazat staletí vzájemné nenávisti?
(Recenze vznikla v rámci barterové spolupráce s nakladatelstvím HOST, kterému tímto děkuji za poskytnutí recenzního výtisku.)
Troth, náčelník mocné orkské dynastie Ledohřívy, uzavře s lidmi mírovou smlouvu a svou sestřenku, léčitelku Gruakhtar „Taru“ Ledohřívu pošle k lidské skupině Posledních bojovníků vedenou Callumem Bojesynem. Poslední bojovníci jsou sice malá a chudá skupina, ale rozhodně jim nechybí odvaha a odhodlání bojovat do posledního dechu tváří tvář smrti.
Hlad a soumrak je hrdinskou fantasy odehrávající se v postapokalyptickém světě. Nechybí v něm spousta akce, bojů, krve ani smrt. Postavy mají osobnost, chyby i traumata. Zažívají pocity smutku, ztráty, nepřijetí a odmítnutí, truchlí nebo se trápí se zlomených srdcem. To vyvažuje ironický smysl pro humor, odvaha nebo trocha romantiky. Ta má náznak milostného trojúhelníku, aniž by ale k němu doopravdy sklouzla. Tara byla totiž od malička přesvědčená, že se provdá za svého bratrance Trotha, jenže ten se stal náčelníkem a musí uzavřít politický sňatek s paní Faran.
V Hladu a soumraku nechybí ani intriky, tajemství a záhady, protože nikdo neví, kdo přesně jsou Vangolové a co všechno vědí o minulosti a budoucnosti světa. A podprahově se tu objevují i vážnější témata, jako je střet kultur, rasová nesnášenlivost, předsudky nebo oteplování planety a úpadek lidstva.
Komiks Hlad a soumrak se pyšní krásnými, barevnými a životnými ilustracemi. Jih je laděný do zemitých tónů – různých odstínů hnědé, okrové, oranžové a žluté – které evokují horko a sucho, sever je zase zahalen převážně do modravých a šedavých barev připomínajících zimu. A ve chvíli, kdy dojde na boj, stránky zaplaví karmínové odstíny, stejně jako hrdiny krev nepřátel i jejich vlastní.
Autorkou scénáře je oceňovaná G. Willow Wilsonová. V češtině už jí vyšel román Alíf, neviditelný, který doporučuju. G. Willow Wilsonová ale taky vytvořila řadu scénářů k úspěšným komiksům od Marvelu a DC. Za kresbou stojí ilustrátor Chris Wildgoose, který zase nakreslil spoustu komiksů pro DC.
Hlad a soumrak doporučuji čtenářům, kteří chtějí s komiksy začít nebo je nečtou příliš často (jako já). Užijí si ho podle mě, jak muži, tak ženy. Pro chlapy je tu spousta akce a krve, pro ženy zase životné postavy a komplikované vztahy. První svazek Hladu a soumraku spojuje šest dílů. Díly sedm až jedenáct, které by měly příběh uzavřít, vyjdou v originále v jenom svazku v květnu 2026. Takže na český překlad si budeme muset počkat, ale věřím, že to bude stát za to!
Dokážou Poslední bojovníci a charismatičtí orkové překonat dávné křivdy… i zlomená srdce? Civilizace se zhroutila. Nikdo si nepamatuje jména bohů, pokud vůbec nějací byli. Kdysi možná existovalo mnoho kultur, ale teď zůstalo s... více
Komentáře (0)
Suzanne také napsala