Historie Baníku Ostrava v rozhovorech

recenze

Legendy Baníku: Historie v rozhovorech a fotografiích (2022) 5 z 5 / LukBook
Legendy Baníku: Historie v rozhovorech a fotografiích

V rámci oslav stoletého výročí nejslavnějšího ostravského klubu vyšla kniha Legendy Baníků, obsahující 22 velice zajímavých rozhovorů s osobnostmi Baníku Ostrava napříč jeho historií. Pro každého baníkovce je tohle povinnost.

Autorem je český zpěvák, kritik, publicista, ale především věrný fanoušek tohoto fotbalového oddílu Martin Kajzar. Právě on pokládal více než dvěma desítkám čutálistů záludné dotazy, při nichž se možná někteří z nich i zapotili. V téměř každé jeho otázce je ovšem znát vášeň pro Baník, jemuž je celým srdcem oddaný.

Jak už jsem se zmínil, rozhodně zde nemůže čekat samé současné hvězdy, ale někdy i fotbalisty, kteří již nějaký ten pátek profesionálně nehrají. Nechybějí ovšem taková jména jako jsou Zdeněk Kosňovský, Rostislav Vojáček, Libor Radimec, Lubomír Knapp, Pavol Michálik nebo Verner Lička. To je řekněme ta starší generace.

Vedle nich je tu druhá polovina hvězd, které si vlastně já povětšinou již pamatuji jako aktivní fotbalisty. Ať už je to Radek Slončík, René Bolf, Tomáš Galásek, Marek Jankulovski, Václav Svěrkoš nebo samozřejmě i Milan Baroš.

To jsou stále jen některá z oněch jmen, která přispěla svými vzpomínkami do této knihy. Díky onormu časovému rozpětí se budete moci přenést zpět v čase do doby, kdy fotbalisté Baníku museli i pracovat, celkově se hrál zcela jiný fotbal než dnes a rovněž chodili na stadiony i větší počty fanoušků. Je to tedy zároveň jakási sonda do historie, samozřejmě zejména s důrazem na kopanou.

U většiny zpovídaných vidíte jejich lásku k modrobílému klubu, která ani po letech neuvedla. Najdeme tu ovšem i kritiku někdejších poměrů, kdy bylo všem okolo ostravského klubu dost úzko. Samozřejmě je potřeba ukázat obě strany mince. Povětšinou ovšem budete zejména čelit vzpomínkám, z nichž je cítit velká hrdost a náklonnost.

Líbí se mi i určité propojení, když ten hráč vzpomíná na onoho a najdeme tu pohledy na určitou věc z několika úhlů. Všechno dohromady nejvíce stmeluje autor, který si podle mého dal na celém projektu opravdu záležet a na výsledku je to prostě znát. Rovněž mě zaujaly i návraty hráčů do jejich mládežnických let. Někteří vypoví přímo o tom, jak s fotbalem začínali a dostali se do takto velkého klubu.

Všechno samozřejmě doplňuje velké množství unikátních fotografií. A to nejen z fotbalových trávníků, ale i soukromých životů hlavních hvězd této knihy. Uvidíte tak legendy Baníku jako malá prťata, kdy určitě oni ani rodiče ještě netušili, jaké z nich jednou vyrostou osobnosti.

Podobně jako v mnoha jiných knihách i v této mohou mladí fotbalisté najít inspiraci k tomu, aby na sobě pořádně makali a jednou se stali třeba nástupci těchto slavných playerů. Ostatně někteří z nich se až do dnešních dnů věnují právě mládeži.

Legendy Baníku jsou krásnou publikací, kterou se autor rozhodl pojmout historii svého oblíbeného týmu trochu jinak. Nesepisuje dlouhá fakta a tisíce výsledků. Ukazuje v ní odkazy skutečných hrdinů fotbalového trávníků, kteří běhali po ostravském pažitu. Vlastně tu máme i jednoho současného hráče, kterým je Jan Laštůvka. Jednotlivé rozhovory si můžete nadávkovat, číst je třeba jednou týdně a kniha vám vydrží o to delší dobu. Její čtení ovšem bude pro fotbalové fanoušky za každých podmínek krásným zážitkem.

Komentáře (0)

Přidat komentář