Historická detektivní lahůdka

recenze

Jičínské pole mrtvých (2018) / Rev.Jana
Jičínské pole mrtvých

Vlastimila Vondrušku a jeho dílo jistě netřeba blíže představovat. Zlými jazyky mu bývá občas vyčítáno, že vydává knihy jako na běžícím páse. Jako jeho fanynka však tvrdím, že jim to neubírá na kvalitě, spíše svědčí o nadšení pana spisovatele pro věc a jeho ponoření se do práce.

Jičínské pole mrtvých je dvanáctou knihou série Letopisy královské komory. Královský písař Jiří Adam z Dobronína a jeho vyšetřovací metody budou nejspíš blízké milovníkům Hercula Poirota nebo soudce Ti. Historický háv dává vyniknout důvtipu a intuici hlavního vyšetřovatele. Místo internetu máme místní obyvatelstvo, mezi kterým se informace i klepy šíří rychleji než blesk. Ku pomoci panu Adamovi tentokrát bude mladý jičínský písař Michal, velíšský správce Lukeš s manželkou a bystrou dcerkou Hedvikou, kterou si musí zamilovat každý a pousmát se nad podobností tehdejší a nynější pubertální mládeže.

Cherche la famme. Za vším hledej ženu. K případu vraždy velíšského lesmistra se pan Adam dostane na přání své bývalé lásky, paní Johanky ze Šelmberka, jejíž manžel je z ní obviněn a hrozí mu soud nejen civilní, ale i církevní. Mrtvý byl totiž nalezen s ďáblovým znamením napsaným na čelo. Nejprve neochotně, poté s narůstajícím zaujetím se královský písař inkognito vydává na Velíš, aby záhadě přišel na kloub a očistil jméno manžela své první milé. Avšak krátce po jeho příjezdu na místo vraždy je nalezen další mrtvý. A nebude poslední… Jiřího Adama z Dobronína čeká nelehký úkol, vyvrátit zdejším lidem, že mezi nimi řádí ďábel, zjistit pravý motiv vražd a nalézt pachatele.

Celé pátrání je popsané velice čtivě, jak ostatně od pana Vondrušky očekáváme. Kniha má spád, je napínavá, vtipná a uvěřitelná. Postavy nesmírně sympatické, i když se tentokrát nesetkáme s bakalářem Petrem a jeho ženou Rozárkou, nové postavy je hravě vynahradí a zároveň děj oživí. Jičínské pole mrtvých je skvělá historická detektivka, napsaná půvabnou češtinou a já ji dalším čtenářům vřele doporučuji.

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)