Heuréka! – Jak nastavit plachty v moderním světě

recenze

Heuréka!: Jak ze startupu vybudovat scaleup (2025)
/ Sog
Obálka knihy Heuréka!: Jak ze startupu vybudovat scaleup

„Nezměníš směr větru, ale můžeš nastavit plachty.“ I těmito slovy lze popsat knihu Tomáše Bravermana Heuréka!. Autor v ní velmi poutavou formou odhaluje deset let svého profesního života a otevírá dveře do míst i procesů, o kterých většina společnosti (zejména mladých lidí na startu kariéry) nemá ani tušení.
Nemyslím si, že kniha je univerzálně replikovatelným byznysovým návodem, čas přece jen plyne velmi svižně. Jsem však přesvědčen, že je to povinná četba zejména pro středoškoláky a vysokoškoláky.
Proč by si ji měli přečíst právě oni?
1. Inspirace k aktivitě: Tomášův příběh ukazuje, že úspěch není náhoda, ale výsledek aktivního přístupu: Vzdělávej se, konej, pouč se, zlepši, uspěješ.
2. Detektor „zdravého“ prostředí: Kniha dává nahlédnout do fungování moderního scaleupu. Mladý člověk díky ní získá schopnost dříve rozpoznat, zda procesy ve firmě fungují, nebo zda v nich jen zbytečně „pálí čas“.
3. Kariérní kompas: Pomůže pochopit, kdy je rozumnější nefungující prostředí včas opustit a kde se naopak nebát být proaktivní a kariérně růst.
Heuréka! není jen byznysová biografie, je to inspirativní vodítko pro každého, kdo chce udržet vítr v plachtách. Knihu jednoznačně doporučuji.
Na závěr díky autorovi za otevřenost.
PS: V textu na straně 165 zmiňuje, že interně školil prezentační dovednosti. Bylo by skvělé, kdyby se o toto své know-how někdy v budoucnu podělil s veřejností. Musíme si pomáhat. :-)

Obálka knihy Heuréka!: Jak ze startupu vybudovat scaleup Heuréka!: Jak ze startupu vybudovat scaleup Tomáš Braverman

„Neobyčejně otevřený a autentický příběh – s konkrétními radami, spoustou inspirace i odvahou přiznat chyby.“ — Petr Bena, vice chairman of the board Alza.cz „Místo superlativů nabízí ‚aha‘ momenty a praktické rady z reálného byzn... více

Komentáře (0)

Zavřít