Hedina válka

recenze

Hedina válka (2022) 4 z 5 / Ivuska.09
Hedina válka

Autorka Jenny Lecoat u nás zatím není příliš známá. Nedávno jí v ČR vyšla její první kniha nazvaná Hedina válka. Ač raději sáhnu po ověřených autorech, tentokrát mě anotace zaujala natolik, že jsem si příběh nemohla nechat ujít. A tak jsem se s chutí pustila do čtení. A hned na úvod mohu prozradit, že nejsem zklamaná, ale pár výhrad k příběhu mám.

Jenny Lecoat vás zavede do minulosti: hlavní hrdinka je Židovka, která utekla z Rakouska na ostrav nedaleko francouzského pobřeží. Jenže i tady se bohužel ocitne tváří v tvář nacistům. Naštěstí si zachová tolik duchaplnosti, aby zatajila svůj původ... Jinak by byl její život okamžitě v ohrožení! A protože jde o ženu činu, která se jen tak něčeho nezalekne, příjme místo překladatelky v německém vojenském táboře – jak se říká, pod svícnem je největší tma... Aby toho nebylo málo, bude aktivní v odboji a ještě se zamiluje do německého důstojníka! Čelit bude mnoha nebezpečným situacím a je otázkou, zda dokáže ochránit svůj život?

Zápletka je zajímavá, ačkoli na druhou stranu s podobnou tematikou už existuje opravdu mnoho knih. Řekla bych, že úspěch konkrétně této závisí především na tom, kolik knih (a jaké) ze stejného žánru máte načteno. Pokud po válečné literatuře nesáhnete příliš často, tak vás určitě Hedin příběh dokáže zaujmout. Pokud ale čtete především válečnou literaturu, možná si budete říkat, že jste se nedočkaly žádných nových (neokoukaných) zvratů. Přece jen zvraty, které autorka využila, nejsem úplně nečekané a můžete je znát z mnoha dalších vyprávění. Nejspíš je těžké vymyslet na podobné téma další originální příběh. Na druhou stranu mnoho čtenářů podobná vyprávění vyhledává, takže jsem si jistá, že i tato kniha si svou skupinu čtenářů najde.

Pokud pominu vše výše zmíněné, není kniha špatná. Nechybí v ní napínavé chvilky, budete se bát o život (nejen) hlavní hrdinky, budete jí fandit a budete si přát, aby všechny patálie dokázala ustát. Neměla jsem žádný problém knihu dočíst, ale já osobně si teď zase potřebuji od válečné tematiky na chvíli odpočinout, takže se pustím do úplně odlišného žánru.

Komentáře (0)

Přidat komentář