Harry Hole pátrá i v Česku!

recenze

Pentagram (2011) 4 z 5 / KáťaM.
Pentagram

Jo Nesbø je pro mě povánoční klasika. Většina svátečních čtenářů jistě potvrdí, že jeho knížky jsou skvělé. Vzhledem k tomu, že Nesba čtu i jindy než mezi svátky už vím, že jeho knížky jsou skvělé (jako byl pro mě třeba Sněhulák) anebo ještě lepší (Syn, Lovci hlav...). Zhruba do 300. stránky jsem byla přesvědčená o tom, že tohle bude ten druhý případ, nakonec musím konstatovat, že byla jen skvělá. Ale zatraceně skvělá!



V pátém díle série, příznačně nazvané Pentagram, se opět setkáváme s vyšetřovatelem Harrym Holem, který kromě těžkých zločinců bojuje také sám se sebou, s alkoholem a hlavně touhou vrátit se k milované Rachel a nevlastnímu synu Olegovi. V tomto díle se propadá tak hluboko, že dostává výpověď, která je ale kvůli nedostatku policejního personálu v době dovolených odsunuta a Harry se tak ocitá uprostřed pátrání po záhadném vrahovi, který zabíjí ve stejných intervalech a kromě krve za sebou zanechává také diamanty a tajemné pentagramy. Jde o znak náboženské společnosti, vraždy zakrývající stopy po pašování zbraní nebo úplně něco jiného? A zůstane Harrymu jeho pověstný sarkasmus a nadhled, když půjde o život malému Olegovi? To už si musíte přečíst sami.

Pro českého čtenáře je Pentagram o to zajímavější, že má přesah i do České republiky, skutečnost, že se hlavní postavy pohybují po známých místech Prahy, dodává na opravdovosti a jste tak do příběhu ještě více vtažení. Na druhou stranu autentičnosti trochu ubírá rozuzlení, které mi přišlo maličko přitažené za vlasy. Rozčílilo mě i to, že si autor v jedné části nepěkně pohraje s časem. Vím, že to umí líp.

Každopádně ani tady rozhodně nebudete ochuzení o ty tradiční okamžiky u Nesbøvých knížek, kdy rozčileně otáčíte stránky zpět, abyste zjistili, co vám sakra uniklo. Zvraty, za které jsem tentokrát strhla hvězdičku, se stejně odehrají až takřka na konci, kdy už knížku stejně nejde odložit, protože potřebujete vědět jak to dopadne.

Pentagram patří k baculatějším knížkám autora, ale vězte, že ani tahle bichlička by Vás neměla minout!

Komentáře (0)