Griša - Světlo a stíny

recenze

Světlo a stíny (2017) 5 z 5 / booklover88
Světlo a stíny

Spisovatelku Leigh Bardugo mám moc ráda. První knihu co jsem od ní přečetla byl Zjizvený král a poté Trnitá řeč. Všechny knihy od této spisovatelky jsou podobným stylem napsané a zároveň tak odlišné. Zjizvený král je ze stejného prostředí a děje jako Griša, takže doporučuji číst od Grišy. Pochopíte lépe děj a navíc je tam uvedeno hodně právě ze série Griša. Já sama jsem se celkem dost se Zjizveným králem trápila, jelikož jsem moc nechápala děj.
Myslím si, že hodně lidí na tuhle knižní sérii přišlo až díky seriálu. Další otázka je v jakém pořadí knihy přečíst, když do děje docela dost zasahuje i Šest vran a Prohnilé město. Já osobně četla Griša světlo a stíny a zároveň Šest vran.
Každopádně mě kniha velmi mile překvapila. Je to taková oddechovka. Kniha není moc tlustá a je napsaná tak, že se čte příjemně a rychle, oproti Šesti vran. To je masivnější a náročnější kniha. Jenom doporučuji, protože je to celkem dost geniálně vymyšlený fantasy příběh i když se to tak na první dojem nezdá. Samozřejmě pro mě byl nebo stále je nejvíce zajímavý vztah Aliny a Temnyje. Jsem celkem ráda, že kniha je napsána jen z pohledu Aliny a kapitoly nejsou rozdělené na každou postavu. Sice jsem jako první viděla seriál, ale musím říct že mi to vůbec nevadilo potom při čtení téhle knihy.
A jak se říká nesuď knihu podle obalu :) tady to úplně tak neplatí. Nový přebal je naprosto nádherný akorát bych spíše preferovala brožovanou knihu. Paperback je také fajn. Takže abych to shrnula, tak kniha se mi moc líbila a už se moc těším na druhý a třetí díl, které mě ještě čekají. Doufám, že někomu tahle recenze přijde aspoň trošku užitečná až se bude rozhodovat jestli si knihu přečíst nebo ne. A já říkám že ANO, určitě to za to stojí. :)

Komentáře (0)