Frida nespoutaná – beletrizovaný životopis

recenze

Frida nespoutaná (2021) 5 z 5 / Kizuizi
Frida nespoutaná

Frida Kahlo (1907 - 1954) byla mexická malířka, která byla ve své tvorbě věrná především mexické kultuře (přidávala k ní i špetku jiných uměleckých směrů - např. surrealismu), a také hodně podporovala komunismus. Jejím mužem byl slavný malíř Diego Rivera, kterého si vzala dokonce 2x, a jejich manželství bylo velmi bouřlivé.

Frida měla poměrně těžký život – prošla si dětskou obrnou, a když už to vypadalo, že bude vše v pořádku, jela v autobuse, který měl nehodu. Kvůli ní zůstala upoutána na lůžko (poranění páteře, pánve, nohou...), a bohužel se i přes mnoho operací nikdy už velkých bolestí nezbavila.
A právě v době, kdy nemohla nic jiného než ležet, začala Frida tvořit. Když se její stav vylepšil natolik, že mohla opět chodit, vyhledala místního malíře Riveru, který ji v její nově nalezené vášni pro malbu podporoval.

První vlastní výstavu měla Frida v roce 1938 v New Yorku, a právě zde román Frida nespoutaná začíná. Mnoho lidí ji znalo právě díky jejímu muži, což ji rozčilovalo, neboť v tu dobu již Frida věděla, že je Diego nenapravitelný sukničkář a žili odloučeně. Během svého pobytu si Frida užívala své volnosti plnými doušky.

Kniha je kombinací reality a fikce. Autorka pro svou knihu sbírala materiál mnoho let, navštívila i místa, kde Frida žila, viděla i mnoho jejích osobních věcí (typické barevné sukně, kresby, deníky). A právě procházením osobních věcí dostala nápad – hlavní zápletku knihy, a tedy Fridin utajovaný vztah s Nickolasem Murayem.

Kniha je rozdělena do několika částí, a také se zde prolíná s vyprávěním minulosti. Mnoho okamžiků Fridě připomene důležité události z jejího života, a to jak v dětství, vzpomínky na nehodu, nebo seznámení s muži jejího života.

Frida byla obdivovaná umělkyně, i když svou tvorbou či vystupováním občas pobuřovala. Její obrazy však vyjadřovaly všechny její pocity, bolest i zranitelnost. Kniha několik jejích obrazů popisuje, pohledem Fridy se dozvíme co jejich vzniku předcházelo.

Frida nespoutaná je krásné čtení, ale není lehké, stejně tak jako život Fridy Kahlo. Ukazuje nám život hrdé ženy, která si prošla láskou, zklamáním i neskutečnou bolestí, ale neztratila chuť žít.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Metafora)

Komentáře (0)

Přidat komentář