Evžen Boček, Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka

recenze

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka (2018) 5 z 5 / Daysy
Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka

Kdo by neznal Evžena Bočka a jeho aristokratku. Příběhy Marie Kostkové z Kostky miluju, proto jsem si nemohla nechat ujít nejnovější čtvrtý díl Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka. Stejně jako předchozí knihy, je to kratší a svižný příběh, u kterého si čtenář má odpočinout, oddechnout a pořádně se pobavit. I přesto, že je to oddechová kniha, je ale příběh moc dobře napsaný a Boček se rozhodně neřadí mezi nějaké průměrné autory. Jeho specifický humor je prostě úžasný. Navíc je Boček opravdový kastelán, takže je moc dobře poznat, že při psaní čerpá ze skutečných profesních zkušeností.

Ve čtvrtém pokračování Aristokratky Boček brousí do trochu jiného žánru. První tři knihy měly epizodní děj, v nejnovější knize ale dostáváme jeden zvláštní ucelený příběh. V knize se tedy nepotkáme jen s postavami, které už dobře známe, ale narazíme také dvě dvojice lupičů, které na zámek Kostka zavítaly. Přirovnala bych to k takové parodii na klasické detektivky, u které jsem se skvěle bavila. Je to moc příjemná změna.

Zatímco v minulých dílech jsme četli deník Marie o každodenních situacích na Kostce, jejíž rodině připadl v restituci malý zámek na Moravě, tentokrát nám popisuje to, jak se na Kostku vydali zloději. Čtenář se už tedy nebaví jen běžnými šarvátky mezi rodinou Kostkových, zaměstnanci a návštěvníky zámku (kteří jsou nazýváni muflony), ale propojuje si několik různých linií.

Sony a Angelika dostali za úkol pro tajemného zákazníka ukradnout dvě šlechtické lebky ze zámecké hrobky. Nejsou moc chytří a na co sáhnou, to pokazí. Klasičtí neschopní zloději.

Majerovi jsou manželský pár učitelů, kterým naopak vzdělání nechybí. Potřebují vyměnit obraz, který na jedné z prohlídek náhodně objevil jejich švagr Karel. Mají v plánu ukrást originál a na Kostce zanechat bezcennou kopii. Jenomže čím je člověk chytřejší, tím více přemýšlí, a tak jsou Majerovi z celé věci tolik nervózní, že se neschopností něco bez problémů ukrást skoro rovnají druhému páru. A navíc mají s sebou kvůli maskování obřího psa Karkulku.

Oba páry mají zdánlivě dokonalý plán. Ani jeden ale nepočítal s tím, že v den, kdy se na zámek vydají, zrovna zemře lady Di a zámek je tak pro návštěvníky uzavřen. A to chce při loupeži více fantazie. Čeká je tedy těžký den, ve kterém klasicky nechybí lexaurin, ořechovka a prozac. Narazí na goticky oblečenou průvodkyni Denisku, zahradníka, který se rozhodl počkat v rakvi na svou smrt nebo kastelána po opici oblečeného v SS uniformě. Bizarní situace tak rozhodně nechybí.

Bohužel postavy z předchozích dílů tady dostaly jen velice málo prostoru, což je velká škoda. I když nové postavy také měly co do sebe, ty staré mi scházely.

Za mě asi nejslabší kniha, ze všech čtyř dílů. Sice jsem se pořád bavila dobře a sledovat detektivní zápletky bylo zajímavé, ale jak to tak bývá, díl od dílu je to vždy malinko slabší. Není to ale zas až tak moc špatné, abych nemohla doporučit. Sice se mi trošku nelíbil konec, protože byl moc rychlý a ráda bych ho obsáhlejší a více rozepsaný, ale až tak moc mi to nevadilo. I když příběh skončil náhle, i přesto se mi kniha líbila a pokud se chcete pobavit, nešlápnete s ní vedle.

Jsem docela zvědavá, jestli se dočkáme ještě dalšího dílu. Kdo ví. :) Boček je podle mě výborný spisovatel, ale více bych se těšila na nějakou úplně novou sérii, protože si nejsem jistá, jestli lze ještě z aristokratky dostat víc. Prý se ale chystá filmové zpracování, takže o ní ještě určitě tak nebo tak uslyšíme. :)

Komentáře (0)

Přidat komentář