Empire of the Vampire

recenze

Říše upíra (2022) 5 z 5 / ZapisnikTerky
Říše upíra

Půl roku 2022 máme za sebou. Jaká byla vaše nejlepší kniha letošního roku?

Pro mě to rozhodně je Říše upíra. A bude asi dost těžké ji překonat. Nutno říct, že to zároveň byla moje nejočekávanější kniha roku, takže nároky jsem měla veliké. A Říše upíra je ještě překonala.
Jestli čekáte pěknou upíří romantiku ve stylu Stmívání, tak dál nečtěte. Lásku umí autor napsat božsky, ale hodně surově a i když je vlastně důvodem všeho dění, rozhodně se romantických a milých scén moc nedočkáte.
Jay Kristoff umí do fantasy totiž nacpat přesně ten pravý poměr zvratů, přitažlivosti a brutální krvežíznivosti. Chvilky, kdy máte v očích slzy, střídají brutální krvavá jatka, navíc je kniha plná i autorova božího humoru. Ty jeho hlášky prostě miluju!
Příběh sestává ze tří časových linií. První je čas, kdy hlavní hrdina Gabriel de León vypráví svůj příběh upírovi, a pak se střídají dvě jeho období života. Upřímně jsem se tohoto aspektu příběhu bála – moc nemusím skákání v ději. Tady to ale sedne úplně dokonale. Každá událost z minulosti zapadá do té dál v příběhu. A vždy když to do sebe zapadne, dostane příběh nový rozměr.
Všechny postavy v příběhu měly svou dynamiku. Vztahy jsou skvěle proměnlivé, postavy se vyvíjí a vlastně to dohromady funguje hodně realisticky.
Nejvíc se mi líbí vývoj hlavního hrdiny Gabriela, který v jedné časové linii začíná jako mladý věřící bojovník a v druhé je zahořklý a nevěří ani v Boha ani v nikoho jiného. Možná už uprostřed knihy budete vědět proč, ale stejně si to užijete a stane se i spousta věcí, které jste nečekali.
Po osmi stech stránkách si říkáte, co se ještě může asi stát v dalším díle, vždyť je to všechno tak nabité. Jenže po dočtení posledních pár kapitol ve vás příběh zanechá tolik nezodpovězených otázek, že už teď vím, jak strašné bude čekání na další díl.

Obálka a grafika: D O K O N A L O S T !

Verdikt: Příběh ve mně stále rezonuje a ještě chvíli bude. Další díl potřebuji ideálně hned teď! A když se svezu na vlně slovníku Jaye Kristoffa – bylo kur*a úžasný!

Moc děkuji za možnosti si knihu přečíst ve spolupráci s @humbook.

#zapisnikknihomolky #recenze #Riseupira #JayKristoff #book #books #bookaholic #booknerd #instabooks #bookstagram #bookstagrammer #czbookstagram #bibliophil #ukazcoctes #tipnaknihu #readingtip #docteno #kniha #ctenijesexy #cooboo #ctemesifantasy #fantasy #fantasybooks #eotv #booknerd #ctemefantasy #EmpireoftheVampire

Komentáře (0)