Elizabeth Peak - Rodový slib

recenze

Rodový slib (2019) 5 z 5 / tatafa
Rodový slib

Rodový slib je prvotinou české autorky píšící pod pseudonymem Elizabeth Peak, která zavede čtenáře do bouřlivého 12. století do Anglie a na skotskou vysočinu. V Anglii je zabit Vilém II a na královský trůn nastupuje Jindřich I. Hlavní hrdinkou je neobyčejná dívka Gillian, jenž dokáže nahlédnout do budoucnosti, což jí již od útlého dětství přinášelo mnoho útrap a ústrků. Po otcově zatčení je nucena uprchnout na Skotskou vysočinu a i přes počáteční nesnáze zde nalézá klid, mír a dokonce i nový domov.

Rodový slib lze bezpochyby zařadit mezi oddechové až dovolenkové romány pro ženy. Příběh se pohybuje na hranici dobrodružného historického románu a tzv. červené knihovny. Kniha je prostoupená velkou dávkou romantiky, ale postrádá podrobnější popisy erotických radovánek i nelítostných intrik a bitev, které jsou charakteristické pro uvedené žánry.

Román je napsán velice čtivých a chytlavým způsobem, který snadno a rychle vtáhne čtenáře do děje a už jej nepustí. Ač je příběh zasazen na počátek středověku, postavy spolu hovoří svižným a moderním jazykem, takže se kniha příjemně čte.

Rodový slib nabízí čtenáři vše, co lze od historického románu pro ženy očekávat - lásku, nenávist, humor a vtipné slovní přestřelky, nelítostné intriky i muže a ženy, kteří dokáží do posledního dechu bojovat za lásku, rodinný majetek i své nejbližší. Kniha přináší zajímavý exkurz do doby, kdy čestné slovo bylo tím nejvyšším zákonem a kdy hříšníci a zloději byli spravedlivě, i když často nelítostně potrestáni mečem. A nechybí zde ani poutavé popsání skotské a anglické krajiny.

Je však nutné při čtení vzít v potaz, že se jedná o zcela fiktivní historický román, který s realitou života a vztahů na počátku středověku bude mít jen málo společného. Přeci jen, ve skutečnosti by hlavní hrdinka pravděpodobně těžko unikla nařčení z čarodějnictví a navíc se bezhlavě vrhala do nebezpečí. Také není příliš pravděpodobné, že by hlavní hrdina byl tak pokrokový, že by mu nevadila prostořekost a nezávislost jeho ženy.

Za zmínku jistě stojí velice originální obálka, která jistě přiláká mnoho čtenářů. Ilustrace dokáže naprosto přesně vystihnout naladění téma příběhu, což se úplně často nestává.

Rodový slib bych vřele doporučila všem, kteří mají rádi oddechové historické romány pro ženy a chtějí si odpočinout u lehkého romantického příběhu s nádechem tajemství. Na druhou stranu knihu nelze doporučit čtenářům, kteří hledají napětí a nečekanou pointu či faktický historický příběh.

Knihu hodnotím 100% a vřele doporučuji k přečtení :)

Komentáře (0)

Přidat komentář