Obálka knihy Eliška

Eliščin příběh začíná za války, kdy byla malá 7 letá dívenka. Měla strach, měla hlad a byla jí zima. To jsou hlavní momenty, které si pamatovala. Maminčin krásný hlas a bráška Janek, který jí dělal společnost, když maminka na celý den odcházela do práce.

Eliščin celý život se dozvídáme skrz její vzpomínky a vyprávění ošetřovatelce Hance v domově důchodců. Má veškerou možnou péči, ale je sama. Už má odžité svoje, dožívá se 86 roků a v domově čeká na smrt, na návštěvu k ní nikdo nechodí…život je složitý.

Prožila plnohodnotný život, měla i chvíle, kdy byla v životě šťastná, bohužel se i propadla na samotné dno. Měla až příliš bolestných ztrát. Smrt se na nic neptala a brala jí její blízké. A samozřejmě dělala v životě i chyby, které děláme každý. Někdy jen prostě neumíme žít jinak…i když si později uvědomíme, že jsme tím někomu ublížili, nejde to vrátit.

Tahle kniha vás nutně musí dojmout a rozbrečet, několikrát mě bolelo srdce stejně jako Elišku. Kniha je psaná takovým stylem, že to prožíváte místo ní. Donutí Vás hodnotit svůj život v určitých etapách a samotného konce se bojíte…i když je to pravdivé, tak moc to bolí.

I v pečovatelském domově najde blízké lidi, které má ráda. A tak přichází další ztráty, přestože s tím počítá, o to to nebolí méně. Kolik toho musí ještě vydržet? To bohužel neví, je jen v rukou Boha, kdy ji nechá opustit tento svět.

Naštěstí byly v knize i momenty štěstí a radosti a na konci i nečekané události, tak smutek přehlušuje. Někdo toho má naloženo na zádech opravdu hodně. Dojemná kniha.

Obálka knihy Eliška Eliška Táňa Keleová-Vasilková

Na pozadí druhé světové války se odehrává příběh Elišky, kterou sledujeme od dětství až po stáří. Čtenáři se stanou svědky její úžasné životní cesty plné lásky, soucitu a odhodlání. I přes těžké životní zkoušky a bolesti si Eliška... více

Komentáře (0)