Dvůr trnů a růží aneb Kráska a zvíře jinak

recenze

Dvůr trnů a růží (2016) 5 z 5 / ZapisnikTerky
Dvůr trnů a růží

Líbí se vám retteling?
Já s rettelingem zatím nemám moc zkušeností, ale tohle téma knížek mě zajímá. Tady to bylo úžasné, krom toho – jaká je lepší pohádka od Disneyho než Kráska a zvíře? To je jen řečnická otázka :D.
.
S. J. Maas je autorka, u jejíchž knížek moc záporů nenajdete. Horko těžko se mi hledalo něco, co bych změnila. Sice se mi některé rozhodnutí hlavní hrdinky Feyre nelíbily, ale zase to znamenalo zvraty, které jsem nečekala. Krom má popularita této série pro čtenáře jednu velkou nevýhodu. FanArty jsou všude, kam se podíváš – vím, s kým je Feyre v objetí na těchto obrázcích, takže mi nedává moc velký prostor pro překvapení. Nebojte, já vám to nepovím. Spoilery nemám v lásce.
.
Přes to všechno jsem ale byla opravdu překvapená různými zvraty a jsem ráda, že to není úplně prvoplánový příběh, u kterého víte přesně, co se v následující kapitole stane. U romantických contemporary mi to nevadí, ale u fantasy to je občas trochu nuda.
Feyre (podle autorčina videa s výslovností vyslovuji /Fejra/) je dobře vykreslená hlavní hrdinka. Není to žádná super bojovnice a nemá žádné nadpřirozené schopnosti. Přesto je to hrdinka. Hlavním mužem této knihy je Tamlin a já musím říct, že je přesně takový, jak si představíte “muže z rodu vznešených víl“. Přesto se mi po většinu knihy víc líbil zrzavý/kaštanový Lucien. Nebijte mě, jsem prostě ovlivněná Ronem Weaslym :D. Navíc Lucienovi hlášky a postřehy mi nejednou vykouzlili úsměv na rtech. Rhysanda záměrně nezmiňuji – počkejte si na další díl.
Jak už dávno vím, autorka se věnuje popisu tak akorát, takže vás jím nezahltí, ale pěkně ho vykreslí. Možná byl chvilkami děj trochu pomalejší, ale díky za to! Už takhle jsem to četla pouze na tři posezení. Je moc fajn mít knihu, u které dokážete sedět hodiny a nemůžete se odtrhnout, ale občas tam nějaká možnost zavření knihy být musí. Protože povinnosti matky v domácnosti, že :D. Ikdyž… teď to píšu a rozhlížím se - kolem jsou rozsypané hračky a myčka je stejně plná čistého nádobí, jako linka toho špinavého :D.
.
Celá série má krásně sladěné obálky. Tahle z první knihy se mi líbila tolik, že jsem ji musela i použít na šablonu pro Společné čtení. Krom toho, detaily trnů u kapitol pěkně dokreslí atmosféru.
.
Není těžké uvěřit, že dám S. J. Maas jinou známku než 5/5. Musím uznat, že se dostala do mé pětky oblíbených autorů. Tahle kniha si to opravdu zaslouží, ale až přečtu poslední díl, povím vám, jestli je série lepší než Skleněný trůn.

Komentáře (0)

Přidat komentář