Dvě ženy, dva osudy a přeci jedna ovlivní tu druhou, i když o tom neví

recenze

Butik Astor Place (2015) 5 z 5 / Medvědářka
Butik Astor Place

Poznejme dvě tak odlišné mladé ženy jako jsou Amanda Rosenbloomová a Olive Westcottová. Jedna žije v roce 2007, druhá v roce 1907. Něco však mají obě společné. Obě milují oblečení a i osud mají nakonec podobný víc, než by se na první pohled zdálo.
Když Amanda náhodou objeví Olivin deník pečlivě zašitý v rukávníku, tak se jí změní život. I díky Olivině odvaze udělá pár zásadních rozhodnutí ve svém životě, který jí ukáží lepší směr.

Tuhle knihu jsem měla v oku už delší dobu, ale stále jsem si říkala, že s její koupí ještě počkám. Uplynul rok a půl a já jí nakonec mám doma. Lákala mě k sobě už jen svým názvem a obálka se mi také moc líbila.
Příběh sám o sobě je vyprávěn ve dvou rovinách. Poznáváme mladou ženu Amandu, která miluje retro oblečení a celkově historii. Hlavně starého New Yorku a je schopná si o něm přečíst kde co. Amanda vlastní malý butik Astore Place v New Yorku, který je zaměřen na vintage kousky. Ty přímo miluje a baví ji jeho opravování a dávání mu nový vzhled. V jednom takovém kousku narazí na starý deník. Patří dívce jménem Olive, která žila zde v NY na začátku 20. století.
Olive - mladá žena, která se najednou musí postarat sama o sebe. Její otec jí zemře a tak se musí rozhodnout, co dál. Může zůstat u své tety, ale Olive se rozhodne nakonec pro život v New Yorku. Ženy to zde nemají lehké nikde. Celý svět je vnímá tak, že by se měli dobře vdát, poslouchat svého muže a být mu dobou manželkou. Jenže to ona nechce. Ráda by se vypracovala jako nákupčí v nějakém velkém obchodním domě. Sama už má s prodejem zkušenosti. Když byl otec na živu, tak mu hodně pomáhala v obchodě. Jenže jak se dostat na takové místo? Musela by někde začít, ale ona nemá ani doporučení, ani nikoho, kdo by jí ho napsal. Ona si však poradí. Začne pracovat jako prodavačka kosmetiky v Obchodním domě Siegel - Cooper. Tam najde i své nové přátele, protože ti staří jako by jí ani neznali díky jejímu novému postavení.

Kniha a hlavně autorka na mě udělala dojem díky svým znalostem starého New Yorku. To kouzlo podtrhují i staré fotografie z počátku 20. století a vysvětlivky k nim.
Víc mě tedy bavilo vyprávění o Olive. Byl v tom přeci nádech toho starého a ne tak hektického, jako je tomu v současnosti. Olive byla odhodlaná uskutečnit své plány. Ono jí ani nic jiného nezbylo. Byla najednou odkázána na sebe samu. Nikdo jí nebyl oporou, i když si v nové práci našla přátele. Byla ale i tak v některých věcech hodně nezkušenou a i názory, které občas vypouštěla z úst, jí občas neudělaly dobrou službu a i ti, kteří ji měli rádi, se k ní na chvilku obrátili zády.
Amanda měla také své kouzlo, ale řešila spíše své osobní věci a díky deníku a odvaze Olive, se jí podařilo udělat několik zásadních rozhodnutí ve svém životě. Možná by je ani sama nedokázala, ale Olive jí ukázala nevědomky směr. Tím se jí změnil život.

Komentáře (1)

Přidat komentář

sonia
18.09.2021

Taky se mi více líbila ta část s Olive, ale celkově to bylo napínavé obojí. Moc příjemně se mi četla.