Druhé srdce

recenze

Striga (2021) 4 z 5 / Kikina182
Striga

Miriat se stalo to, čeho se každá žena z její vesnice děsí. Narodila se jí striga, dítě se dvěma srdci. Většina žen se v takovém případě rozhodne dítěte vzdát, ale Miriat ne. Je ochotná si svou dceru nechat, i když to znamená, že musí opustit vesnici a už se nikdy nesmí vrátit. Je jen jediné místo, kde ji s dcerkou přijmou. Vesnice strig.

O sedmnáct let později je už její dcera Salka skoro dospělá. Žijí chudě, ale za to šťastně. Salka se však zoufale snaží zapadnout a tak se dostává do obtížných situací, které ji ponoukají, aby použila své druhé srdce, což je něco, co si žádná striga nemůže dovolit. Stala by se pak strigojem, něčím jiným, zkaženým. Jenže pokud jde o přežití, je občas třeba porušit pravidla.

Kniha je napsaná v er-formě, což autorce umožňuje hladce v příběhu přecházet mezi různými postavami, bez ohledu na to, jak často je příběh kolem nich sledován, aniž by to působilo nějak násilně či nesourodě.

Autorčin styl psaní je skvělý. Moc dobře se čte a není problém si přímo představit události a místa, která popisuje či pocítit emoce, jež se snaží skrz své psaní čtenáři přiblížit.

Příběh pracuje s originálním tématem a je dobře promyšlený. Sice bych řekla, že některé věci šly propracovat detailněji a víc do hloubky, ale i když se autorka drží spíše na povrchu příběhu, je i tak hodně povedený.

Docela mě ale zarazil počet scén v knize, které ztvárňovaly kruté chování ke zvířatům či jejich neblahý osud. Sice uznávám, že pro fungování příběhů byly některé tyto scény klíčové, ale byly zobrazeny příliš názorně. Většinou názornost není na škodu, ale v případě krutosti na zvířatech je to dle mého názoru něco, čeho by se měla kniha vyvarovat. Když už se z nějakého důvodu nechce nebo nemůže vyvarovat celkově těmto scénám.

Hodně nadšená jsem z toho, že za celým příběhem se skrývá jakási druhá rovina. Tohle je sice na první pohled skvělý fantasy příběh, ale má v sobě i poselství, které lze aplikovat i v realitě. A dle mého názoru neskutečně důležité poselství.

Postavy jsou skvěle popsané. Autorka šla do hloubky a krásně znázornila, že žádný člověk nemá jen tu nebo onu špatnou vlastnost, ale že má i dobré vlastnosti či naopak. Též hezky ukázala, jak se člověk vlivem okolností mění a vyvíjí.

Co se týká postav, mám jedinou výtku k Salce. Povahové rysy této hrdinky mi k příběhu příliš neseděly, především její občasná naivita byla dost zarážející. Ani její vývoj nebyl tak dobře popsaný, jako u ostatních postav. Spíš mi přišlo, jako by se motal v kruhu.

Striga je dobře propracovaná a čtivá kniha s důležitým poselstvím, které by neuškodil trochu detailnější popis některých částí příběhy a naopak trochu méně názorný popis krutosti na zvířatech. Celkově se mi ale kniha moc líbila a doufám, že od autorky v brzké době vyjde něco dalšího.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)