Drama na Pražském hradě

recenze

Korunovace (2022) 5 z 5 / Kikina182
Korunovace

Druhorozený princ Albert se stává králem po té, co jeho bratr s celou svou rodinou zemře. Není na to připravený, ale jak mu jeho manželka připomene, nemá jinou možnost. Alespoň zatím. Teď se však musí vyrovnat se svou novou funkcí a středoškolskou láskou, která se po letech objeví na Pražském hradě.

Jeho sedmnáctiletá sestra princezna Leontýna se snaží vyrovnat se svou ztrátou a přijít na to, jak má být zároveň obyčejnou holkou a princeznou, kterou sleduje celý svět. Sama sebou si ale připadá jen v přítomnosti stážisti Jonáše.

A je tu také princ Felix, který není zrovna nadšený z toho, že mu vzhledem k okolnostem hodili na krk osobního strážce, který může sledovat každý jeho krok a odhalit tak tajemství, o kterém by nikdo neměl vědět.

Drama na Pražském hradě začíná.

Jelikož se kniha zabývá příběhy všech v pořadí na trůn a ještě dalších osob, je napsána v er-formě. I tak jsou v knize jasně patrné myšlenky, emoce a pohnutky jednotlivých postav, což je klíčové pro příběh, ale zároveň je díky tomu možné navázat s postavami spojení a kniha se čte prakticky sama.

Příběhu nemám co vytknout. Obsahuje klasická klišé témata, která mám ráda, ale také naprosto originální zápletky a zpracován. Vše je popsáno důkladně a atmosféra knihy je jasně hmatatelná.

Většina románů, která pracuje s tématem královské rodiny, je primárně romantickým až erotickým románem. Moc se mi líbilo, že tuhle knihu autorka pojala úplně jinak. Co se týká lásky, tak ta tu samozřejmě nechybí, ale kniha je mnohem víc. Je plná intrik, politikaření, lhaní a nabízí jednu zajímavou zápletku za druhou. O drama zde rozhodně není nouze.
Zároveň se mi moc líbí, že si autorka nevymyslela nějakou fiktivní zemi nebo fiktivní královskou rodinu v zemi, kde funguje monarchie, ale přenesla celý ten nápad do České republiky. Působí to sice nezvykle, ale náhled do toho, jak by teoreticky mohla naše země vypadat, kdyby tu nevládla demokracie je opravdu zajímavý.

Postavy jsou vyobrazeny opravdu reálně. Nejen jejich vzhled, ale i každý aspekt jejich povahy. Ale i když je možné si o každé postavě udělat jasný obrázek, není každý jejich povahový rys jasný hned od začátku, ale odhalují se postupně. Zároveň postavy nejsou statické a je u nich vidět vývoj. U některých větší, u jiných skoro nepostřehnutelný, ale je u všech.

Bohemian Royals – Korunovace je úžasná kniha. Pokud vás zajímá, jak by to asi vypadalo, kdyby i u nás vládla monarchie, máte rádi intriky a nepohrdnete ani láskou, tohle je ta pravá kniha pro vás.

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji Leně Valenové.

Komentáře (0)

Přidat komentář