Dokáže láska a naděje vyléčit smrtelnou nemoc?

recenze

Nebe je naše (2018) 5 z 5 / eva3695
Nebe je naše

Rob Coates by o sobě mohl říct, že je spokojený. V práci se mu daří, je šťastně ženatý a má skvělého syna. Jack je spokojený chlapec, který si užívá života. Když však u Jacka začnou Rob s Annou pozorovat ztrátu rovnováhy a závratě, vezmou ho k lékaři. Tam se však dozví hroznou novinu. Jack má nádor na mozku. Naštěstí to je jeden z typu, který jde operovat a šance na uzdravení je vysoká.
Po operaci je Jack opět jako dřív – zdraví a šťastný. Jenže po pár měsících omdlí na školní akci a rodiče se dozví mnohem horší prognózu. Rakovina se vrátila, tentokrát mnohem agresivnější typ. Malý Jack začne podstupovat chemoterapie, které mu nepomůžou, ale prodlouží život o pár měsíců.
Rob s Annou jsou na dně. Anna se začne pomalu smiřovat s nejhorším, kdežto Rob hledá různé alternativy. A objeví jednu a možná i poslední možnost, kliniku v Praze u doktora Sladkovského. Na různých fórech ho však většina lidí pokládá za podvodníka, který si účtuje vysoké sumy za to, že má lék na rakovinu. Zoufalí rodiče dělají zoufalé věci. Rob s Annou se kvůli této poslední možnosti léčby hádají. Anna do toho vůbec jít nechce, protože ty metody se jí nelíbí. Rob však udělá vše proto, aby Jacka vyléčil a tak ho do Prahy odveze. Jack tam dostane pár dávek a vypadá, že léčba zabírá. Jenže si pro něj přijede Anna a tak léčbu přeruší.
Rob v těchto těžkých dobách nachází útěchu ve fotografování míst, které navštívil s Jackem. Založí proto webovou stránku Nebe je naše, kde nechává pro Jacka zakódované zprávy. Malé vzpomínky, na které si z toho výletu pamatuje.
„Jack se podíval nahoru na nebe a potom na mě. „Tati,“ řekl a ukázal na rudý západ slunce, měsíc a kondenzační stopy letadel. „Nebe je taky naše?“
S Annou tuto krizi neustojí. Jejich vztah utrpí velké trhliny a Rob se začne od Anny velmi odcizovat. Pomůžou mu tyto vzpomínky a šťastné rodinné chvíle dojít k odpuštění?

Dojemný příběh malého Jack, který bojuje s takovou zákeřnou nemocí. Pro mě to bylo velmi těžké čtení, a pro Jacka a ostatní děti jsem prolila spoustu slz. Kniha je plná bolesti, smutku, zklamání a nesmírné lásky.
Příběh je vyprávěný Robem, což je trochu neobvyklé. Je to pohled muže, který mluví velmi krásně a citlivě o své lásce ke své ženě a umírajícímu synovi. A možná tím, že příběh je inspirován osobní zkušeností autora s rakovinou, je příběh tak silný a bolestný.
Po přečtení mě hned napadla myšlenka, jak v takové situaci můžou někteří lidé podpořit a dodat sílu, a další, co umí jen využít a ublížit. Narážím na podvodné jednání kliniky, která ze zdrcených rodičů tahá peníze a dává falešné naděje a umírajícím podává „léky“, které jim vůbec nepomáhají, ba dokonce ubližují.
Knihu musím hodnotiti pozitivně, i když první část, kde Rob zapijí žal bych úplně vypustila. Vůbec mě ta část nebavila, ale druhá a třetí to vynahradila. Rozhodně toto není kniha pro každého. A hlavně pro uplakánky, by tam mělo být varování. Nebo číst lépe anotaci. Já vůbec netušila, že to bude tak smutný příběh. Takže rozhodně číst doma a s krabicí kapesníčků.

Komentáře (0)

Přidat komentář