Dobrých 100

recenze

Dobrých 100 (2018) 5 z 5 / evasamankova
Dobrých 100

Zrodila se před sto lety. Dáma s vůní domova. Přívětivou tvář jí postupně pokryly rány, modřiny, slzy. Přesto vytrvala, přežila. Prošla těžkými časy, a přinesla i mnoho pěkného. Dáma jménem Československá republika.

Krásné stoleté výročí vzniku Československa si připomínáme mnoha způsoby. Jednou z knižních publikací poslední doby, rekapitulující uplynulou etapu naší republiky, je kniha Dobrých 100 - Nejlepší okamžiky sta let republiky, která vznikla prací kolektivu pod taktovkou Renáty Fučíkové - ilustrátorky, spisovatelky a pedagožky Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Dobrých 100 je obrazovou encyklopedií, určenou primárně starším žákům a studentům, která přináší originálně zpracované ohlédnutí za uplynulými sta lety. Koncipována je v prvním kroku do jednotlivých desetiletí, v jejichž úvodu stojí pokaždé krátké, ale výstižné shrnutí politických událostí, a také minimalistický střípek konkrétní situace, který s o to větší přesvědčivostí vystihuje „ducha“ dané doby.

Každé desetiletí je rozloženo na samostatné roky - a tady se práce ujali studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, když ke každému z nich vytvořili dvoustránkovou monumentální ilustraci, která mapuje „to dobré“, co se v oblasti filmu, divadla, vynálezů, osobností atd. přihodilo. Početný okruh autorů tak přináší rozmanitá pojetí a širokou škálu stylů.

Co se v těchto vzpomínkách objevuje? Rok 1918 patří přirozeně vzniku Československa, ale rovněž i zrodu trampingu. Rok 1920 připomíná zase Karla Čapka a slovo „robot“. Další letopočty se týkají vily Tugendhat, Ferdy Mravence, Rychlých šípů, penicilinu, remosky, Československého rozhlasu a televize, paneláků, otevření metra či dálnice a mnoha a mnoha dalších „dobrých“.

Ačkoliv je Dobrých 100 naučnou publikací určenou pro děti a mládež, stoprocentně zaujme i dospělé. Třeba už jen pro nostalgickou vzpomínku na „flusačku“ ze školních lavic, dědečkův „Pérák“, bigbeat, vlastní „embéčko“ či „favorit“, první koncert „Stounů“ v Praze, či na opojnou euforii „zlatého hokejového Nagana“…

Součástí knihy je i příručka s metodickými tipy, jak s knihou doma nebo ve škole pracovat. Její autorkou je Nina Rutová. Na letošní listopad je pak ještě naplánováno vydání souboru originálních karetních her, které se k dané publikaci vážou.

Dobrých 100 je milou a originální encyklopedií, která zachycuje naši staletou minulost a většinu toho podstatného, co se k ní váže. Nezbývá, než naší republice popřát ve druhé „stovce“ o mnoho klidnější politické události, ještě více šikovných rukou, bystrých hlav, zdravých úsudků, dobrých úmyslů, dávku sebevědomí a nezbytnou část pokory. A státní představitele, za které nebude důvod se stydět!

Komentáře (0)

Přidat komentář