Dívka, která stála mezi Hitlerem a smrtí

recenze

Ochutnávačka (2018) 5 z 5 / Kikina182
Ochutnávačka

Berlín je bombardován a starostliví rodiče pošlou svojí jedinou dceru Magdu Ritterovou za jejím strýcem a tetou, aby ji ochránily. Ovšem její teta rozhodně není nadšená, že má v domě další hladový krk navíc, a tak se Magda vydává hledat práci. A najde ji. Jenže nemá nejmenší tušení, co je to vlastně za práci. Ví jen to, že bude sloužit říši, konkrétně samotnému vůdci, Hitlerovi.

Když se dozví, že její prací je ochutnávat veškeré vůdcovo jídlo, pokouší se o ní mdloby. Je si jistá, že její první ochutnávání jídla bude zároveň tím posledním. Ovšem s postupem času si na svojí práci vůdcovi ochutnávačky zvykne a překvapivě žije docela spokojený život. Tedy až do chvíle, kdy se dozví krutou pravdu.

Mám ráda historické romány, ale většinou dávám přednost těm, které se odehrávají ve středověku. Novější dějiny, a především pak války, nejsou zrovna mým nejoblíbenějším literárním žánrem. Ale i přesto jsem už pár takových knih četla a nebyly špatné.

U Ochutnávačky mě neuvěřitelně zaujala anotace, ale popravdě jsem si stejně nebyla jistá, jestli se do téhle knihy nakonec pustím. Literaturu si vybírám docela pečlivě a v případě této knihy jsem skutečně nevěděla, jestli ji zkusit nebo raději ne. Ale vzhledem k tomu, že mě ke knize přemlouvali rovnou dvě kamarádky jsem se nakonec rozhodla, že za zkoušku nic nedám.

Příběh je napsán ve formě zpovědi. Magda Ritterová už jako stará vdova vypráví příběh svého života, takže je samozřejmé, že je napsán v ich formě. Právě z pohledu „staré“ Magdy je prolog a epilog a zbytek knihy už vypráví Magda od bombardování Berlína až do konce druhé světové války.

Přiznám se, že mě neskutečně překvapilo, jak hladce jsem se do knihy začetla. Bombardování Berlína mě sice trošku nudilo, ale jakmile Magda odjela k příbuzným, tak jsem se do knihy, hodně pravděpodobně i vlivem rozbíhajícího problému, bez problému začetla. A sama jsem byla udivená, jak jsem stále obracela stránku za stránkou a hltala kapitolu za kapitolu, jen abych se dozvěděla, co bude dál.

Přestože velkou zásluhu na tom, že jsem se nemohla od knihy odtrhnout má podle mě styl psaní, nemůžu popřít, že zásluhu na tom má samozřejmě i příběh.

Nejedná se o knihu, kde by se neustále dělo něco akční nebo byla extra originální či vyprávěla nějaký romantický příběh. I když ten svým způsobem vypráví, ale v této knize to není to hlavní. A přesto je na tomhle příběhu něco, co mě neuvěřitelně chytlo. Vypráví v podstatě smyšlenou verzi historických událostí, což by mě za normálních okolností nejspíš unudilo k smrti. Jenže tohle je něco nového, osvěžujícího. Možná za to může fakt, že je to příběh z pohledu obyčejné ochutnávačky.

Nejsem expert na historii a už vůbec ne na druhou světovou válku, takže nejsem schopná říct na jak moc pravdivém základě je tento smyšlený příběh postavený. Ale rozhodně mi to všechno přišlo dost věrohodné a jedná se o dost zajímavé pojetí událostí kolem Hitlera a druhé světové války.

Trošičku horší je to v tomhle případě s postavami. Magda je samozřejmě popsaná do nejmenšího detailu. Přeci jen je to její příběh, a tak má čtenář perfektní přehled o všem, co se jí týká.

O ostatních postavách se to však říct nedá. Není to tak, až by byly úplně ploché a v knize by vůbec nebyl popsán jejich charakter. Ale mám dojem, že V. S. Alexander mohl jít mnohem víc do hloubky. Už takhle je kniha velice působivá, ale kdyby se trochu víc zaměřil na postavy, byla by ještě lepší.

Jsem neskutečně ráda, že i přes veškeré váhání jsem nakonec měla možnost si knihu přečíst. Ochutnávačka mě neskutečně překvapila, a to v nejlepším slova smyslu. Tahle kniha se naprosto vymyká tomu, co obvykle čtu, a přesto jsem si užila každou její stránku.

Pokud máte rádi historické romány s tématem druhé světové války a nejde vám pouze o romantickou dějovou linii, i když jak už jsem řekla, ani o ní není kniha ošizena, tak vám Ochutnávačku doporučuji všemi deseti. Stejně tak, pokud zrovna uvažujete o tom, že byste vyzkoušeli něco nového. Ochutnávačka vás podle mě nezklame.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)

Přidat komentář