Devět dní :))

recenze

Devět dní (2017) 5 z 5 / Airin
Devět dní

Věřit a nepochybovat!

Nacházíme se ve světě Sabrie, kde v hlavním městě Citadela vládne kruh pěti kněží v čele s otcem Felebiusem. Obyvatelé musejí dodržovat přísný styl života a nikdy nezradit víru, ve kterou mají věřit.
Proti této víře však stojí Povstalci, kteří žijí hluboko v nebezpečné džungli. Tam také mají i svoji základnu. Snaží se Citadele co nejvíce škodit, i když za to platí až příliš vysokou cenu.

K ochraně Citadely jsou vycvičeni ti nejlepší agenti z elitní jednotky Jestřábů, mezi něž patří také voják Lee Parker. Už od svého mládí byl vedený k absenci citů při své práci, jenže jeho nová mise ho donutí k pravému opaku. Nepředpokládal totiž, že potká někoho tak jedinečného a zvláštního, jako je právě Sera.

Otec Felebius nařídil Parkerovi, aby Seru dopadl a přivedl zpět do Citadely k výslechu. Sera totiž skrývá velmi důležité informace, které by mohly pomoci k vítězství Citadely nad Povstalci. A tak začíná lov.
Felebius v Parkerovi nemá pochyby. Jenže Parker nečekal, že Seru bude tolik obtížné chytit a odvést zpět. Musejí přežít sérii smrtelných nástrah a nebezpečí a navzájem si důvěřovat a krýt záda. Lee začíná Seru více poznávat a dochází mu, že víra Citadely nese mnoho lží…

Schyluje se k válce mezi Citadelou a Povstalci, kterých je značně méně. Kdo v této situaci zradí a v jakých osobách naopak najdou překvapivé spojence? Jakou stranu si Lee vybere a jsou opravdu Povstalci o tolik lepší, než Citadela?

NÁZOR:

Tako kniha pro mě byla příjemným překvapením. Už od první stránky na Vás dýchne akční atmosféra, která Vás doprovází až do konce poslední stránky. V každé kapitole se neustále něco děje a Vy jen přemýšlíte, co dalšího si pro Vás autorka připravila. Toužíte po dalších informacích a od čtení se nechcete odtrhnout.

Co mě na knize hned na začátku příjemně překvapilo, byl styl, kterým autorka psala svůj příběh. V knize se nejvíce dočkáte popisu akcí, situací a prostředí, než přímé řeči (kterou zde uvidíte opravdu jen občas). To mi přišlo jako vítaná změna oproti jiným dnešním knihám.

Díky častým popisům můžeme totiž lépe pochopit myšlenkové pochody našich hlavních postava a lépe se tak do jejich situace vcítit.
Postapokalyptický svět se mi líbil, především nebezpečná džungle, přes kterou museli Lee se Serou postupovat, nová flora a fauna (vooky, vlkum, turipalmy), o kterých nikde jinde číst určitě nebudete a především mě zaujala smrtící Růžová bouře, kterou ještě nikdo nikdy nepřežil.

Na začátku nás autorka vhodí přímo do akce a proto se o minulosti hlavních postav a o tom, jak se dostali až do této zapeklité situace, dozvídáme postupně při jejich putování. Některé důležité informace nám tak autorka odhalí až ke konci knihy.
Kapitoly máme rozdělené jak z pohledu Sery, tak z pohledu Parkera. Jsou také doplňovány tzv. vysíláním Citadelského přenosu a později také i minulostí jedné z postav.

Lee a Sera jsou dva VELKÉ protiklady, kteří se snaží tomu druhému uškodit, ale postupem času zjišťují, že jejich protějšek má přece jenom něco do sebe a že vzájemnou přitažlivost nemůžou ignorovat. Všechny postavy jsem si oblíbila (samozřejmě až na záporáky), a proto nemůžu říct, že mi někdo v tomto příběhu vyloženě nesedl.

Strach z otce Felebiuse jsem měla i já, a proto se Povstalcům vůbec nedivím, že šli proti němu i Citadele :)) Devět dní je opravdu promyšlená a důkladně připravená kniha a mohu ji doporučit nejenom milovníkům postapokalyptických románů :))

Více zde:
https://bookhunter5.wordpress.com/

Komentáře (0)

Přidat komentář