Dětská láska

recenze

Temná cesta (2020) 4 z 5 / Roubas
Temná cesta

Na úvod se doznám, že tuhle sérii jsem pozoroval pouze zpovzdálí. Jako první jsem tedy přečetl až devátý díl knižní série s náčelnicí Kate Burkholderovou.

Anotace slibuje napínavý příběh s osobním podtónem pro hlavní hrdinku. Její dětská láska, Joseph King, uteče z vězení a zamíří přímo na farmu, kde momentálně žije jeho pět potomků. Před dvěma lety byl odsouzen za vraždu své manželky a na jeho minulosti visí spousta stínů. Na farmě se jako rukojmí ocitne i "Katie" a Joseph tvrdí, že je nevinný. Zatímco je hlavní hrdinka společně s dětmi držena jako rukojmí, rozhodne se odhalit pravdu.

Neokoukané amišské prostředí nabízí naprosto atraktivní kulisy pro zasazení detektivního románu. Odlehlé farmy, kde nejbližší soused žije kilometr od vás, žádné telefony, internet, lidé pevní jako skála, kteří si drží svou víru a nejsou příliš výřeční a důvěřiví.

Linda Castillo pracuje s okouzlující civilností postav, kdy není možné si hlavní hrdinku a její policejní tým neoblíbit. Nehledě na skutečnost, že i přes zasazení románu do moderní doby, je policejní práce v tomto prostředí zcela staromódní, zarputilá a poctivá. Žádné technologie, ale poctivé vyslýchání mlčenlivých amišů, neustále cestování mezi města a farmami, procházení starých případů, záznamů a složek. Umě pracuje s poměrně jednoduchou zápletkou, kterou zbytečně neokecává a míří stopu po stopě k napínavému finále.

V rámci žánru vynikající řemeslo, kde k úspěchu táhne zejména neokoukané prostředí, přitažlivé charaktery a zejména autorčina znalost policejní postupů. Pravděpodobně se k některé z jejích knih ještě v budoucnu dostanu, protože jde o kvalitní čtení.

Tímto bych rád poděkoval nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář