Detektiv Arrowood pro všechny ostatní ...

recenze

Detektiv Arrowood (2020) / AnickaZv
Detektiv Arrowood

Pokud se chcete vrátit zpět do roku 1895 do britské společnosti, pak je Detektiv Arrowood od Micka Finlaye ta nejlepší volba.
Pro mě se stala velikonočním čtením a míním, že můj výběr nemohl být lepší.
Detektiv Arrowood i jeho schopný chytrý pomocník – asistent Barnett Norman jsou velkými konkurenty Sherlocka Holmese a Dr. Watsona. Pro pořádek je ale třeba zmínit, že tyto dvě dvojice jsou odlišné a Mick Finlay určitě „neopisoval“. Jeho postavy Arrowood a Norman jsou bezesporu originální a v žádném případě se nejedná o plagiátorství.
Mně osobně byl sympatičtější asistent Norman než Arrowood, ale to je můj osobní názor. Na Arrowoodovi shledávám za nedostatky jeho problémy s konzumací alkoholu a také až patologickou averzi k Sherlocku Holmesovi, kdy Arrowood nelibě nese Holmesovu popularitu.
Nejprve mi trochu trvalo dostat se do příběhu, když se mi to ale podařilo, vtáhl mě děj jako magnet.
Odhodlání Arrowooda, chytrost a slušnost Bernetta, vylíčení londýnských postav, prezentace životních podmínek tehdejší doby a v neposlední řadě živý dialog přispívají k zajímavému čtení. Věřím, že tajemství v kombinaci s historickým londýnským prostředím každého čtenáře pohltí stejně jako mě.
Nápaditý je i vlastní slogan, který zdobí přímo přední stranu obálky knihy: Londýnská smetánka se svými problémy chodí za Sherlockem Holmesem. Pro ostatní je tu detektiv Arrowood.
Chci s vděčností poděkovat nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář