Dcera pěstitele čaje

recenze

Co šeptá srdce (2025)
/ Kikina182
Obálka knihy Co šeptá srdce

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s nakladatelstvím Alpress za účelem recenze.

Clarissa a Olive milují život na čajové plantáži, jenže jejich otec pije a je samý dluh. Vypadá to, že jediná šance na záchranu je z rukou podnikatele, který jim konkuruje. Wesley je ochotný se o dluhy postarat, ale jen v případě, že si ho Clarissa vezme. O tom však nechce ani jeden z nich slyšet. Co záleží na tom, že k sobě Clarissa a Wesley něco cítí, když si to nechtějí přiznat?

Styl psaní mi ze začátku příliš nesedl. Měla jsem dojem, jako kdyby šla autorka na všechno moc zhurta a zapomínala se dělit o kontext, ale zároveň text zaplevelila spoustou nevýznamných informací. S tím jak příběh postupoval, se to však trochu zmírnilo, takže se mi nakonec četla docela dobře.

Kniha nabízí hodně dlouhý příběh, který by byl nejspíš i zajímavý, kdyby nestál na vratkém základě. V podstatě všechno, co se v knize stane, se odehraje jen kvůli tomu, že si spolu dva lidi odmítli promluvit. A pak to odmítli udělat znovu. Všechno, co se následně událo, ačkoli to rozhodně není nudný příběh a nechybí v něm zvraty, na mě působí bezvýznamně, jelikož by stačilo opravdu jedno slovo a nic z toho se nemuselo stát.

Co se týká milostných vztahů hlavních hrdinky, tak byly různorodé a zajímavé. Ale všechny na mě působily vzdáleně, nebyla v tom žádná chemie a neměla jsem chuť jim fandit. Spíš jsem byla jen znuděná a čekala, až to dojde ke konci, který byl od začátku jasný.

Jednu věc musím autorce přiznat, na postavách si dala opravdu záležet. Nesejde na tom, zda mluvíme o hlavních nebo o vedlejších, všechny jsou popsané opravdu do detailu a jejich psychologie je všechno možné, jen ne jednoduchá.

Co šeptá srdce podle mě nabízí docela jednoduchý příběh, který ale projde celou abecedou, než se z bodu A dostane do bodu B. Přijde mi to jako velká škoda, protože autorka má spoustu skvělých nápadů, ale nedokázala je postavit na solidní základnu.

Obálka knihy Co šeptá srdce Co šeptá srdce Janet MacLeod Trotter

Indie, 1904: Krásná Clarissa odmítne nabídku k sňatku od majitele čajové plantáže, který chce právě tímto spojením vykoupit dívčinu rodinu z dluhů. Krátce poté umírá její ovdovělý otec a Clarissa s mladší sestrou odjíždí k příbuzn... více

Komentáře (0)

Zavřít