Dát se vyvrátit Nezvratné alibi?

recenze

Nezvratné alibi (2020) / Suzanne
Nezvratné alibi

Enzo Macleod se pouští do šestého případu z knihy o dávných nevyřešených vraždách, kterou napsal novinář a jeho budoucí zeť Roger Raffin. Tentokrát se pokouší dopadnout vraha dvacetileté Lucie Martinové. Všeobecně se přepokládá, že ji zabil pasák Regis Blanc odsouzený na doživotí za vraždu tří prostitutek, protože Lucie měla stejně jako ony ženy zlomenou jazylku. Jenže Blanc to vytrvale popírá a policie mu vraždu Lucie neprokázala přišít.

Enzo vzápětí zjišťuje, že v okolí Bordeaux zmizelo v minulosti hned několik dalších žen a jedna z nich byla dokonce zavražděna. Všechny ženy navíc byly prostitutky a znaly se s Regisem Blancem. Souvisí nějak tyto nevyřešené případy s vraždou Lucie Martinové? A nemá Regis Blanc na svědomí mnohem víc žen?

Enzovi už třikrát někdo usiloval o život a zdá se, že se nezastaví před ničím. Dokonce ani před únosem Enzovy dcery Sophie a jejího přítele Bertranda. Vzdá Enzo vyšetřování? Nebo kvůli vyšetřování přijde o milovanou dceru?

Klid Enzovi rozhodně nepřináší ani jeho soukromý život. Blíží se oslava jeho padesátých šestých narozenin, cítí se trochu jako dědek a k tomu mu bývalá milenka Charlotte stále brání v tom, aby mohl vídat svého syna Laurenta. A pak je tu taky ještě možnost, že Laurent vlastně vůbec není Enzův…

Nezvratné alibi přinesly to, co od série Akta Enzo očekáváme: atraktivní prostřední Francie, zamotaný detektivní případ, nějakou tu akci, nebezpečí, romantiku a komplikované milostné i rodinné vztahy hlavního hrdiny. Všechno jako vždycky podané Mayovým extrémně čtivým a barvitým stylem, kterým vám před očima vykresluje ulice Paříže i krajinu jižní Francie.

Nezvratné alibi jsou šestým, závěrečným dílem ze série Akta Enzo. Vraždy v této knize se prolínají i s případy, které vyšetřoval Enzo v minulosti, a ke slovu se hlásí i zamotané milostné a rodinné vztahy, které je načase uvést do pořádku. Enzův život v minulých dílech místy připomínal telenovelu, nicméně pro tentokrát se autor rozhodl, že je na čase nechat Enza dospět. Díkybohu, chtělo se mi zvolat, když se Enzo konečně přestal honit za ženskými (i když ony ne tak docela za ním). Peter May se v této knize pokouší zavázat všechny volné konce a dovést vedlejší dějové linky, které se jako červená nit proplétaly všemi šesti díly, do uspokojivého konce. A to úspěšně.

Nicméně i tak mají Nezvratné alibi pár vad. Děj plyne v první polovině poměrně pozvolna a vyšetřování ještě zpomaluje sledování dějové linky s únosem Sophie. Nicméně v druhé polovině nám to autor vynahradí, protože se případ pořádně zamotává a děj svižně plyne až do konce. Ten je tedy poněkud překotný, a ne úplně věrohodný. V knize se také objevují drobné nelogičnosti, kdy se hrdinové mohli zachovat jinak a ušetřit si tak spoustu problémů a starostí. Největší problém pro mě byla určitá návaznost na předchozí díly. Přiznám se, že si je tak dobře nepamatuju, takže jsem měla při čtení znepokojivý pocit, že mi buď něco uniká nebo že tam autorovi určité věci nesedí. Těžko říct, na čí straně je chyba.

Nicméně i tak jsou Nezvratné alibi důstojným a naprosto uspokojivým závěrem série Akta Enzo. Pokud hledáte extrémně čtivé, oddechové detektivky, u kterých dost často budete mít chuť popíjet dobré francouzské víno, uzobávat delikatesy nebo rovnou objednávat letenky (až do půjde) do Francie, tak vám sérii Akta Enzo můžu jedině doporučit.

Komentáře (0)

Přidat komentář