Dáma v zelené

recenze

Sherwood (2019) 5 z 5 / Kikina182
Sherwood

Když Marian zjistí, že Robin padl ve válce, převrátí se její život na ruby. Jindy statečná, silná a tvrdohlavá Marian najednou neví, co se životem. Je sama a není žádný způsob, jak by mohla ochránit svoje nebo Robinovy poddané. Ale když se v nebezpečí ocitne bratr její služebné, neváhá, obleče si Robinovy věci, aby zakryla svou totožnost, a jde mu na pomoc. Jenže snahou skrýt svojí totožnost v lidech vzbudí přesvědčení, že Robin z Locksley je zpět.

Nic z toho Marian neplánovala, ale ví, že teď už nemůže couvnout. Objevení Robina lidem dodává naději. Všichni vědí, že to nemůže být Robin z Locksley, ale i tak jsou za jeho přítomnost vděční a věří, že díky Robinu Hoodovi se všechno zlepší.

Jenže Robin Hood má mocného nepřítele. Sira Guye, který udělá cokoli, aby tohoto samozvance chytil a předal ho spravedlnosti. Jenže Marian se jen tak nedá a odhodlaně proti němu bojuje a to rovnou na dvou frontách. Jako Robin Hood i jako Marian, kterou požádal o ruku tak krátce po smrti jejího snoubence. Ale každý boj nakonec tak či onak skončí.

Většina knihy se odehrává v přítomnosti, která je psaná v ich-formě a vypravěčem není nikdo jiný, než Marian. Mezi tím je ale vloženo pár stránek, které vyprávějí o minulosti. Konkrétně o Robinově minulosti, ve které vždycky nějak figuruje Marian. Tyhle krátké a občasné části jsou pak psané v er-formě.

Jak hlavní příběh knihy, tak vsuvky, které jsou do ní vloženy, se čtou opravdu skvěle. Meagan Spooner má skvělý styl psaní, takže v momentě, kdy jsem začala knihu číst, mi ani nepřišlo, že něco čtu. Rovnou jsem se ocitla ve světě Robina Hooda a otáčela jednu stránku za druhou.

Příběh je mnohem lepší, než jsem čekala. Na začátku to vypadá, že by mohl být předvídatelný a že je jasně určeno, kam to spěje, ale opak je pravdou. Možná, že ke konci už to jde docela dost dobře odhadnout, ale jinak je příběh opravdu skvělý, originální a především plný překvapení a zvratů, které by mě ani v nejmenším nenapadly.

I útržky příběhu Robina z Locksley jsou opravdu skvělé. Je to něco, co nemá vyloženě vliv na hlavní příběh, ale je to jeho skvělým doplňkem. A i když to pravděpodobně není jejich hlavní úloha, tak bych řekla, že částečně i pomáhají vysvětlit některá Marianina rozhodnutí a pocity.

S překvapivými zvraty v příběhu hodně souvisí i postavy. Autorka je skvěle popsala a opět to na začátku vypadá tak, že má každý určenou svoji roli. Jenže jak příběh postupuje, je odhalována jejich pravá podstatě a ukazuje se, že většina toho, co jsme se o nich dozvěděli na začátku, byla jen maska. A celá tahle přeměna, nebo spíš odkrývání pravé totožnosti, probíhá naprosto přirozeně. Na postavách, stejně jako na příběhu odvedla autorka opravdu skvělou práci.

Od knihy Sherwood jsem čekala doopravdy hodně a autorka všechna má očekávání ještě předčila. Už její kniha Na lovu se mi moc líbila, ale se Sherwoodem je to zkrátka nesrovnatelné. Tenhle příběh je podle mě úžasný, a pokud alespoň trochu máte rádi Robina Hooda nebo se vám líbila autorčina předchozí kniha, tak vám příběh můžu jen doporučit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)