Další případ pro Standu Berku...

recenze

Smrt ve Stuttgartu (2019) 3 z 5 / akinomV
Smrt ve Stuttgartu

Stanislav Češka – Smrt ve Stuttgartu

Příběh ze série „Původní česká detektivka“ se soukromým detektivem Stanislavem Berkou, který se v tomto příběhu vrací do soukolí policie, aby pomohl i svému známému, který by mohl být do případu zatažen..

Vše začíná na Brněnské přehradě na lodi Stuttgart, kam přišel soukromý detektiv Berka navštívit svého přítele a kapitána lodi. Mezi cestujícími zahlédne i osobu známou z politiky, ale více si ji nevšímá. Jak se ukáže později, bylo velkou chybou, že se nezajímal více o své okolí. Výše zmíněný cestující je nalezen ke konci plavby na palubě mrtvý a Berka si jen mlhavě vybavuje ženu, která byla v jeho blízkosti. Další vražda, opět se jedná o známou osobu, na sebe nenechá dlouho čekat a opět se zde vyskytuje ona neznámá žena a Berkovi začíná být jasné, že to nebude náhoda. Navíc jej požádá jeho přítel, který se stal premiérem ve vládě, aby pomohl případ objasnit, než jej někdo do celé kauzy zatáhne a poškodí mu jeho reputaci. Berka se vrací mezi své přátele z prostředí brněnské policie a účastní se pátrání.

Prvních 40 stránek pro mě bylo trošičku nudných, autor zde shrnuje minulost jedné z postav příběhu a zároveň přiřazuje odkazy na jednotlivé knihy, které s tím souvisí. Kapitoly jsou krátké a rychle plynou. Příběh je vyřešen na cca 250 stránkách, takže až na ten nudný začátek to jede.

Co je zajímavé zrovna na této knize je i autorovo věnování se městské hromadné dopravě. Jak jsem se v začátku knihy dozvěděla, dne 17.8.1869 vyjely na brněnské koleje první vozy koňské dráhy. Brno se po Vídni a Budapešti stalo třetím městem v tehdejším Rakousku-Uhersku a prvním městem na území našeho současného státu s veřejnou městskou hromadnou dopravou.

Příběh jako takový byl zajímavý a brněnské prostředí mělo své osobité kouzlo. Od autora jsem již jednu knihu četla a jeho styl vyprávění se mi opravdu líbí. Opět se nejedná o strhující thriller, ale o klidnou detektivní práci. Trošku mi to připomíná starý seriál „Malý pitaval z velkého města“, kde jsem také uvítala samotné pátrání než důraz na brutalitu. A tato kniha je přesně pro takové čtenáře.

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář