Dala slib a teď za něj musí zaplatit

recenze

Tiché lži (2018) 5 z 5 / eva3695
Tiché lži

Zdá se, že Lisa žije poklidný život. Vychovává svou šestnáctiletou dceru Avu sama a celkem jí to vyhovuje. Mužům se vyhýbá a nejen těm. Vyhýbá se i své minulosti, o které nikdy nemluví. Nemluví ani o otci své dcery. Lisa skrývá nejedno tajemství. Jediné osobě, které se svěřuje je Marilyn. Její nejlepší přítelkyně z práce. Ale ani ta neví vše. Protože se bojí, kdyby se to dozvěděla, opět by byla sama. Její minulost je temná, víc než se může zdát.
Jenže ani Marilyn není upřímná. Skrývá před svou kamarádkou problémy, které má se svým manželem. Na první pohled se zdá, že mají šťastné manželství, ale to je jen na veřejnosti. Doma se to mění v peklo a je to čím dál tím horší.
Ava zase řeší jak se zbavit matky, která jí neustále kontroluje. Bojí se, aby se jí něco nestalo. A to Avě leze na nervy. Chce se bavit s kamarádkami, chodit plavat, učit se na zkoušky a randit se svým přítelem. Jenže v jejím životě se objeví ještě někdo jiný – muž, který jí dodává sebevědomí, a pocit že je dospělá a žádoucí. To by se však Lise vůbec nelíbilo, kdyby věděla s kým se její dcera zapletla.
Lisa poslední dobou cítí, že je něco špatně. Vše vyústí a rozpoutá peklo na zemi, když Ava zachrání malého chlapce a objeví se v novinách i se svou matkou. Najednou vyjde hrozná minulost Lisy a bude v ohrožení nejen ona a Ava. Mají totiž tu čest s totálním psychopatem. Jediná osoba, která jim může pomoci je Marilyn, která slíbí, že udělá pro jejich záchranu cokoliv. Jenže kdysi svůj slib dala i Lisa, a teď za to musí zaplatit.

Další skvělý psychothriller od autorky Sarah Pinborough. Hned na začátku je důležité říct, že nemůžete srovnávat Ví o tobě a Tiché lži. I když se jedná o psychothriller, každá kniha je jiná - jinak skvělá. Já ji ze začátku porovnávala a byla jsem možná trochu zklamaná.
První část mi přišla dlouhá, utahaná a nic extra se nedělo. Ale potom to dostalo šťávu. Hltala jsem stránku po stránce, protože Vás to nenechá chvilku v klidu. Musíte přijít na kloub tomu všemu. A myslím, že se Vám to nepodaří. Protože já jsem měla několik adeptů, kdo za tím vězí a nepřišla jsem na to.
Příběh současnosti vypráví Lisa, Ava a Marilyn. Minulost je vyprávěna v er-formě z doby, kdyby byla Lisa mladá a provedla hroznou věc. Samotnou mě překvapilo, jak se Lisa dřív a teď liší. Nemohla jsem pochopit, proč to udělala. Nakonec to vše pochopíte.
Autorka mě opět utvrdila v tom, že nesmíte věřit tomu, co se zdá na první pohled jasné. A že si musíte dávat pozor na lidi, které máte ve svém okolí. Tento psychothriller je plný lsti, nenávisti a odplaty. Setkáme se s týráním a zneužívání dětí, což je otřesné, ale díky tomu to je tak dokonalý příběh. Rozhodně to není průměrný thriller. Za mě pecka.
Za zaslání e-knihy děkuji nakladatelství Metafora.

Komentáře (0)

Přidat komentář