15/2025
Claudia Piñeiro
Nakl. BETA
Rok vydání 2024
352 stran
Altos de la Cascada je luxusní argentinská rezidenční čtvrť, kde bydlí pouze vyvolení. Ti si až obsedantně střeží své soukromí a to, kdo bude žít v jejich sousedství.
V hlavní roli zde máme čtyři místní rodiny. Každý čtvrtek hrají spolu manželé karty a manželky jdou mezitím do kina.
Jedna čtvrteční noc však všechno změní. Tři ze čtyř mužů jsou nalezeni mrtví v bazénu.
Nečekejte, že budeme svědci klasického vyšetřování těchto úmrtí, Claudia své knihy staví na něčem jiném.
Jsou to společensko-psychologické romány, ve kterých se odráží politická situace v zemi, skloňují se zde závažná témata ve všech pádech, je to až taková obžaloba společnosti, kterou pozorný čtenář nalezne mezi řádky.
Kdo četl ELENU, tak mi určitě dá za pravdu, že ani ve VDOVÁCH není onen čin tím nejdůležitějším.
Mnohem důležitější je, proč k němu vlastně došlo. A dalo se mu zabránit?
VDOVY jsou hodně popisné, vracejí se do minulosti a my si tak velmi pozvolna skládáme dohromady střípky, až nakonec máme celou mozaiku hotovou.
Je to hodně popisné, pomalé, ale opět tak zvláštně naléhavé jako byla ELENA, byť v ní šlo o něco jiného, i když vlastně...
Pro mě to bylo již druhé setkání s touto velmi uznávanou argentinskou spisovatelkou. A musím opět zmínit, že to byl další velmi zajímavý zážitek. Nebylo to tak intenzivní jako s ELENOU, to asi ani nejde, ale tady pro mě byl zajímavý onen náhled za plot jedné uzavřené komunity, což je téma, které já mám v knihách tuze ráda.
A Claudia ho dokázala podat zase jinak, za což jsem moc ráda.
Tvorba této autorky asi nebude četbou pro každého, ale pokud jí přijdete na chuť, budete bohatě odměněni.
(LEDEN 2025)

Altos de la Cascada je soukromá rezidenční čtvrť s opečovávanými zahradami a nekonečnými golfovými trávníky, obehnaná vysokým plotem a střežená ochrankou. Obyvatelé si užívají života privilegovaných a nehodlají na něm nic měnit. J... více
Komentáře (0)
Knižní střípky také napsala