Čtení plné strachu? Spíš čtení k zamyšlení.

recenze

Bazar zlých snů (2016) 4 z 5 / MikeDV3
Bazar zlých snů

Celá kniha je sbírkou hororových povídek, které napsal spisovatel Stephen King. Před každou povídkou se nachází krátký text, ve kterém autor popisuje proč se danou povídku rozhodl napsat.

Na začátku mě velmi zaujaly předmluvy, které každou povídku předcházely. Stephen King je napsal opravdu velmi poutavě a při čtení jsem měl pocit, že mám k němu tak nějak blíž. V několika z nich čtenáře přímo oslovuje a máte tak pocit, že je kniha napsaná přímo pro Vás.

I přesto, že jsou povídky označeny jako hororvé jsem se opravdu bál jenom u některých z nich. Čtení mě spíš nutilo přemýšlet nad některými věcmi v životě a přehodnotit některé mé názory a postoje. Například povídka Zlý chlapeček, ve které hlavní hrdina popisuje z jakého důvodu zastřelil dítě. Člověk je nucen přemýšlet nad otázkou viny, podobně jako v knize Zelená Míle.

Kvůli velkému počtu povídek jsem měl nutkání je mezi sebou porovnávat Některé z nich mě skutečně oslovily a některé z nich jsem moc nepochopil a neužil si je. Mohlo to být tím, že moc nejsem zvyklý číst povídky a měl jsem problém vytvořit si za tak krátký čas k příběhu nějaký hlubší vztah.

Rád bych vyzdvihl povídku, která mě ve sbírce opravdu zaujala a udělala na mně velký dojem. Jmenuje se Ur a hlavním hrdinou je muž, který se rozhodne vyzkoušet čtení se čtečkou eknih. Když mu však čtečka od Amazonu dorazí, zjišťuje, že je úplně jiná než očekával. Obsahuje totiž tituly, které nikdy nebyly napsány a zprávy z budoucnosti. Tato povídka byla mimochodem napsána jako reklamní kampaň pro firmu Amazon.

Komentáře (2)

Přidat komentář

MikeDV3
08.08.2018

Moc děkuji za komentář. Posmrtný život byla velmi zajímavá povídka, ale na konci mi to připadalo takové nedotažené.

adramelech
04.08.2018

Ano, povídka Ur je fakt parádní. Mě osobně nejvíc oslovila asi povídka Posmrtný život. Tomu říkám pesimismus!