Čtenářská recenze knižní trilogie od Stephena Kinga

recenze

Právo nálezce (2015) 5 z 5 / Triplex
Právo nálezce

Stephen King ve světě knih drží přední linii již dlouhá léta. V kinech se momentálně promítá IT kapitola 2, která je pokračováním úspěšné první části. King z ní byl tak nadšený, že se na druhé sám podílel a dokonce si zde zahrál i svou mini-roli. Bude z něj nový Stan Lee? O tom ale až jindy, dnes bych se ráda věnovala trilogii knih Pan Mercedes, Právo nálezce a Konec hlídky.

Král hororu či mist fantazie. King opravdu rád pracuje s nadpřirozenými prvky. Někdy to funguje lépe, někdy už toho takový fanoušek nejsem. Například kniha Žhářka nás provádí životem holčičky s nadpřirozenými schopnostmi a působí to velmi poutavě a nenuceně. Bohužel tomu tak není vždy. Kniha Nezbytné věci je dlouhou expozicí, na jejímž konci stojí obrovské cirkusové číslo a epilog. Proto při čtení knihy Pan Mercedes jsem byla velmi nadšená, že se zde King vyvaroval veškerých nadpřirozených prvků a hlavně si udržuje stálé příjemné temno. Kniha není ani moc dlouhá, ani nekončí příliš brzy. To stejné se dá říci o všech dílech této trilogie. Později se zde ovšem nadpřirozeno objevuje a stejně jako u Žhářky to naštěstí funguje.

Hlavní postavy všech knih jsou pozitivní trio Hodges, Holly a Jerome. Hodges je vysloužilý detektiv, Holly trpí kompulzivní poruchou a Jerome je vtipný chytrolín. Společně vyšetřují zločiny a každý přináší svůj jedinečný pohled na věc. King to měl opravdu dobře vymyšleno a v těchto románech se nemusíme seznamovat se spoustou zbytečných postav. Hlavním záporákem je zde sympatický mladý muž Brady, který je velmi inteligentní, ovšem také velmi zvrácený.

Pan Mercedes začíná “nehodou” u Městského centra. Tahle bývá tento incident označován, přes to že se o žádnou nehodu nejedná. Brady zde ukradeným Mercedesem najede do davu lidí a tím jich řadu zabije a spoustu zmrzačí. Tento případ řeší detektiv Hodges, ovšem marně a tak si tento neuzavřený případ odnáší sebou do penze. Po řadě let mu ovšem přijde dopis, pod kterým je podepsán sám Pan Mercedes.

Hlavní kvalitou knihy je pro mě způsob, jak jsou obě hlavní postavy zobrazeny. Pan Hodges je věčně podrážděný, opilý a nepečuje sám o sebe. Jeho způsoby nejsou zrovna nejvybranější. Naopak Brady je inteligentní mladý muž, který je nám vlastně z počátku sympatický. Během knihy ovšem dochází k pomalé ale jisté výměně tohoto rozpoložení, tím jak se dozvídáme o obou postavách více informací. Komu ale nakonec při velkém finále vlastně fandit? Chceme dobrý konec, nebo jsme zvědaví, co by se stalo při hromadné tragédii? Jak King uvádí v jiné ze svých knih. Jsme populace, která zastavuje u dopravních nehod. Čteme si zlé zprávy a cítíme mírné vzrušení, že se to mohlo stát nám, ale nestalo.



Právo nálezce nás vrací do místa nehody. Nyní ji ale vidíme z pohledu otce naší budoucí hlavní postavy. Je jí mladý chlapec, který náhodou najde kufr plný peněz a cenných rukopisů. Určitě jsme někdy přemýšleli nad tím, jak byl to bylo skvělé? Objevit zakopaný poklad? Pro chlapce se z toho ale stane noční můra, když se z vězení dostane muž, kterému peníze patřily.

Postupem děje se vracíme k našemu triu z prvního dílu a dokonce je zde i lehce zmíněn Bredy, přestože s ním kniha zdánlivě nesouvisí. Je to přípravou na třetí román. Přes to příběh samotný je velmi zajímavý, napínavý a stojí za přečtení.

Poslední a závěrečný díl trilogie, Konec hlídky, začíná také u městského centra. Incident zde sledujeme z pohledu záchranářů a následně jedné z obětí, která skončí zbytek života s ochrnutím celého těla. Její matka se o ni musí ve svém stáří starat, až jednoho dne svoji dceru zavraždí a sama odejde ze života. Proč?

To se postupně odkrývá během příběhu plného tajemných přístrojů. King si zde ovšem již nemůže odpustit nadpřirozené prvky a opatřuje tak Bradyho sérií nových schopností. Sledujeme finální souboj mezi ním a detektivem. Jak to dopadne? To už si musíme přečíst sami.

Nakonec bych ještě doporučila seriál, který nese název Pan Mercedes. Momentálně vychází jeho třetí řada a nepochybně potěší každého fanouška této trilogie fakt, že na něm King také pracuje.

Komentáře (1)

Janniska
Janniska
04.10.2019

skvělá trilogie!hezký člének!Vřele doporučuji přečíst i Outsidera , není sice ze stejné série , ale mile tam překvapí jedena z postav z již zmíněné trilogie :-)